Мистичната легенда за Дяволския мост

Край живописния пролом на река Арда, в близост до село Дядовци, се издига величествен архитектурен шедьовър, обвит в легенди за своето създаване и очарователен с красотата си. Този изключителен мост, известен и като Шейтан кюприя или Дяволският мост, покорява водите на река Арда в продължение на почти 500 години, несъкрушен от времето. Тайната на майстора, който го въздига, остава загадъчна, а самият мост изпъква като символ на изящество и вечност.

Въпреки, че мостът датира от началото на ХVІ век, оригиналната му структура е построена още през епохата на Римската империя. През златния век на империята, богата транспортна мрежа се простира с множество пътища и мостове, простиращи се над бурните планински реки. Този римски мост, по-късно известен като Дяволски, представлява важна част от тази инфраструктура.

След няколко века на занемаряване и разруха, султан Селим I в началото на ХVІ век поръчва възстановяването му. Старият римски мост бива вплетен в нова, стабилна конструкция, която дори днес, след пет века, впечатлява с издръжливостта и устойчивостта си пред природните стихии и зъба на времето.

Искате ли да чуете легендата за Дяволския мост? 

Легендата разказва, че по време на османското робство един от турските водачи в областта се влюбил в красива българска девойка. За да не я направи част от харема, тя побягнала към планината и стигнала до моста над Арда с намерението да скочи от него. Турците препуснали след нея, но когато наближили моста, спрели от ужас – във водата, точно в средата – под централния свод на моста, видели дяволско отражение.

Те избягали изплашени, а девойката спасила живота си. Здравината на моста местните хора обясняват с друга легенда, че в него е вградена сянката на млада невеста. Тя носела храна на майстора, който го правил -Уста Димитър от Неделино. Майсторът вградил сянката на момичето, за да остане моста здрав за векове, а скоро след края на строежа, момичето починало. Но загадките не спират до тук. Върху един от ключовите камъни в централния свод специалисти са открили гравиран печата на цар Соломон. Това кара археолозите да предполагат, че има връзка между моста и светилищата в Родопите.

Местните от векове казват, че точно този мост над река Арда е най-опасното място след залез слънце в Родопите. Според легендите в скалите наблизо ясно се вижда отпечатък от крака на дявола. До ден днешен при слънчево време, отражението на дявола може да се види във водата, а моста носи името си „Дяволски“.

 

Тази легенда и още 5 вижте в нашата галерия:

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти