Мистичната история около любовната чешма в Трявна

В град Трявна има една чешма, известна с легендата си за любовта. До нея може да стигнете по пешеходна пътека, която започва от улица Пейчева Ливада. В непосредствена близост може да видите камък с мраморна плоча, на която е разказана и самата славна легенда и пейка, на която да отдъхнете. 

Град Трявна е архитектурен резерват, който има старинен център, множество красиви и запазени възрожденски къщи, удивителна часовникова кула, малки работилници и къщи – музеи. Много хора, посетили Любовната чешма, наричат Трявна града на любовта и го свързват с легендата. 

Легендата за красивата любовна чешма в Трявна разказва за тайната любов между млад резбар и най-красивата тревненска девойка. Младият резбар не бил признат за майстор от местния еснаф и нямал смелостта да поиска ръката ѝ. Тогава решил да се покаже пред Бога и да вае мрамор, най-трудният материал. Сътворил чешма, като изваял образа на любимата, а водата била символ на вечно слетите им души.  

Сега вече можел да поиска Божията благословия и ръката на девойката. И до днес водата от тази чешма тече с еднаква сила през цялата година и никога досега не е пресъхвала. Легендата разказва, че който отпие глътка от тази вода, той отпива частица от тази любов, която остава завинаги в него. 

Интересен факт е, че преди много време, през епохата на Възраждането, именно на тази чешма са се срещнали Иринка и Петко Славейкови. Иринка се е запътила към чешмата с менци и кобилица, за да си набави прясна вода. Петко решил да я закачи. И след като си разменили сладки приказки Петко напил моминската вода. 

Тази легенда и още 5 вижте в нашата галерия:

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти