Любовната легенда за водопадът Горица в подножието на Рила

Водопад Горица, известен още като Овчарченски водопад, е един изумителен и безмерно красив водопад – падащ с грохот от северните склонове на Рила, насред високи вековни зелени дървеса. Висок е 39 метра и до него се стига сравнително лесно и разходката е пленяващо приятна. 

В регистъра на защитените територии и зони в България водопад Горица е в категория “Природна забележителност”. Овчарци е село в Западна България, на около 3 минути от град Сапарева баня. То се намира в община Сапарева баня, област Кюстендил. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deika Travel (@deika_travel)

Село Овчарци се намира в планински район. Има над 7 водопада и много красива природа. От двете страни на селото се спускат реките Горица и Фудиня. Река Фудиня води началото си от северозападното подножие на връх Таш Мандра (каменна мандра), от няколко извора (Конски кладенец и др.), и се влива в река Джерман. 

Легендата разказва за Горица и нейния избраник Йовица, които живеели щастливо в селото. Но Горица била много красива и един ден беят изпратил хора да я отвлекат. Младата мома побегнала към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали.

За да се спаси от тях, красивата девойка се хвърлила в реката от високата скала, а местните хора нарекли близкия водопад и реката на нейно име. 

Тази легенда и още 5 вижте в нашата галерия:

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти