Тайните на света: чудесата на мистичния път Ел Камино де Сантяго

Едва ли има някой, който да не е чувал за пътя, по който търсим и преоткриваме себе си – Ел Камино де Сантяго. Градът Сантяго де Компостела е известен и почитан в целия християнски свят наред с Рим и Йерусалим.

Камино де Сантяго представлява мрежа от пътища с обща дължина около 1 500 км, като има различни маршрути, всички от които водят до крайната точка на пътуването – катедралата Сантяго де Компостела в едноименния испански град.

Там се съхраняват мощите на Свети Яков, един от 12-те апостоли на Христос и брат на Йоан Кръстител, разказват в предаването „На кафе“.

Ел Камино де Сантяго
Снимка: iStock

Най-популярен е френският маршрут, защото той минава точно под Млечния път и за него се казва, че черпи енергия от звездите и на него се случват чудеса. Смята се, че този път, стигащ до нос Финистер, привлича поклонници още от 7-8 век. Тогава се смята, че Финистер е краят на света и там, където живите могат да се докоснат до другия свят.

Според легенда първият поклонник по пътя трябвало да прекоси бурен поток и получил указание свише за брод от подредени мидени черупки. Затова и мидата става символ на Камино.

Карл Велики, Изабела Арагонска, Стивън Хокинг, Шърли Макклейн, Пауло Коелю и много други популярни личности, светци и грешници са извървели Ел Камино де Сантяго.

Ел Камино де Сантяго
Снимка: iStock

В рубриката на „На кафе“ „Забравените истории с Джуджи“ гостува Владина Цекова, PR експерт, продуцент, сценарист и заклет пътешественик, която е изминавала Ел Камино три пъти и признава, че не ѝ стига и би тръгнала по него отново.

„Там чудесата се случват на всеки път“, разказва тя. „Като тръгнеш на някъде, пътят води и пътят ти носи чудеса.“

Владина вярва в чудесата, които могат да ни се случат навсякъде, но конкретно на Ел Камино, който се смята за проекция на Млечния път, енергията е по-различна.

Ел Камино де Сантяго
Снимка: iStock

Тя разказа как минава един ден по пътя Ел Камино.

„Ставаш рано, взимаш си раничката тихичко, защото ти спиш в едно помещение с 40 или с 20 човека, на едно място в Нахера имаше 100 човека. Ама то е много хубаво. Всичко е много цивилизовано. Има кухня, има много хубава баня.“

Местата, на които се спи, се наричат алберги, които струват между 5 и 12 евро и се заключват в 10 вечерта. Но човек има избор да спи където пожелае. И все пак, ако заложите на хотел, преживяването няма да е същото, отбелязва Владина.

Ел Камино де Сантяго
Снимка: iStock

„Всъщност всички са задължени да помагат на пилигримите, става въпрос от местата, през които минаваш. И даже има още такива легенди от Средновековието, че Господ, наказва градовете, които не оказват съдействие на пилигримите“, споделя и Джуджи. „Mоже би и затова пък няма страх у хората, които минават този път.“

Владина е категорична, че когато човек стигне до този път, чувства свобода. „Ти в момента, в който стъпиш, забравяш за всякакви проблеми, които имаш.“

Ел Камино де Сантяго
Снимка: iStock

„Последната спирка е Сантяго де Компостела, но след това имаш още едни сто километра до Финистер или така наречения „края на света“, където всички се снимаме на нулевия километър“, разказва Владина, като допълва, че традицията е да изгориш нещо там, за да си тръгнеш пречистен.

Още интересни истории за чудеса и невероятни преживявания по Ел Камино де Сантяго на Владина Цекова чуйте във видеото горе.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти