3 магически места из Родопите, на които да се насладите на есента

родопа пътуване
Снимка: Thinkstock

Оставихме морето да си почива от нас чак до другото лято и е време да се насладим на новото представление, което природата ни предлага – есенната премяна на дърветата.

Спряхме се на Родопите, защото са най-магическата и гостоприемна наша планина.

Достатъчно ниска, за да не изплаши начинаещите планинари, достатъчно древна, за да впечатли запалените по история и обвита в мистерия.

пътуване пътешествие
Снимка: Thinkstock

Избрахме ви и хотели и къщи за гости, за да ви остане на вас само стягането на багажа и трупането на спомени и снимки ;) 

Да започваме!

Асенова крепост

Асеновата крепост, или Петрич, са развалини на средновековна крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“.

Намира се в планината Родопи на 2 км от Асеновград. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир.

родопа пътуване
Снимка: Thinkstock

Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това:

Твърдината е сред Стоте национални туристически обекта. Обявена е за национален паметник на културата. Отворена е целогодишно за посещения, има печат.

Само на 2 км оттам е  Хотел Стари Времена (вижте цените тук)-  с мебели по поръчка във възрожденски стил и усмихнати собственици. 

А за готвача оценката на гостите е „6+“ 😉

Чудните мостове

Играта на природните стихии е изваяла в сърцето на Родопите скален феномен, който остава без дъх всеки, изминал кратката екопътека от пътя до него.

родопа пътуване
Снимка: Thinkstock

Огромната сила на природата и вечността ще отнемат от плещите ви напрежението на ежедневието.

Ако поседнете за малко под един от двата огромни моста, можете да чуете звука на времето 😉

На 6 км от Чудните мостове е малкото селце Орехово. Там можете да отседнете в Къща за гости Конакът с великолепна гледка към планината. (вижте тук още снимки от хотела)

„Селцето е страхотно с разкошни пейзажи! Персоналът беше много учтив и приветлив и готвеха страхотна домашна храна! Къщата е много уютна и чиста. Горещо препоръчвам!“

Кръстова гора

В същия район е едно от най-магични места в България – Кръстова гора. На този връх се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Много хора са ставали свидетели на чудесата, които са се случвали там.

родопа пътуване
Снимка: Thinkstock

Всеки петък по време на нощните бдения, много от хората, истински вярващи в силата на Бог, може да бъдат споходени от видения които им предсказват бъдещето.

Храмът “Покров на Света Богородица” е единственият в България, където вярващите могат да присъстват на нощна литургия. Тя започва в 0:00 часа и приключва около 2:00 часа в полунощ. Казват, че енергията на Святото място е най-силна на Кръстов ден - 13 срещу 14 Септември всяка година.

Ако искате да съберете сили преди това нощно бдение, можете да отседнете съвсем на близо, в Къщата с Параклиса в с. Борово (вижте какви удобства предлага тя тук)

Снимка: netinfo

„Беше много приятно изживяване, невероятна гледка, спокойна атмосфера, чист въздух! Хората в селото бяха много отзивчиви и мили. Идеалното място за отсядане на път за Кръстова Гора.“

 

Пожелаваме ви приятно пътуване! 

Още пътувания из България

7 прекрасни къщички за гости из България, идеални за сладко бягство през уикенда

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти