Древни митове и мистерии: тайните на прокълнатата книга на Дзян

Чували ли сте за мистериозната творба, която пази тайните на древните цивилизации, има извънземен произход, носи беди и нещастия и предрича унищожението на човечеството?

На едно мистично пътешествие в миналото ни повежда Джуджи в рубриката „Забранени истории“ в предаването „На кафе“.

Известната основателка на Таосовското общество Елена Блаватска в своя труд „Тайната доктрина“ неведнъж се позовава на древен ръкопис, наречен „Строфите на Дзян“ [или Цзян].

Този легендарен ръкопис се смята от някои за най-загадъчната и прокълната книга в света. Това е най-старият известен текст за създаването на Вселената и живота. Никой не знае точно кога и от кого е написан.

Нещо повече – този древен ръкопис не се съхранява в никоя европейска библиотека.

И досега нито един изследовател на древни ръкописи не го е виждал. Съществува ли наистина? Има различни теории, а ето и както разказа Джуджи в ефира на „На кафе“.

древна книга
Снимка: iStock

Съвременните лингвисти не познават и мистериозния език Сензар, на който е написана книгата. Но легенди разказват, че това е езикът на боговете.

Текстовете в тази книга имат нещо общо с древните текстове на ведите, пораните, уанишадите, Вавилонската книга с числа, Еврейската кабала, Асирийската авеста. Сред толкова странни образи и метафори в крайна сметка никой не знае точното ѝ съдържание.

Езотериците твърдят, че книгата се отваря само на части, при това само от посветени и под ръководството на великите учители. Според някои е възможно тя дори да няма свой материален израз, а вечно да съществува в всемирното информационно поле, наречено Акаша.

древна книга
Снимка: iStock

Според други теории в книгата на Дзян се крие знание за това как цивилизацията ще се саморазруши, поради което всеки, който се докосне до това знание, умира.

Заради всичко това не е изненадващо, че ръкописът се скита от храм в храм, а оригиналът се пази от посветени, най-вероятно в някои от хранилищата за тайни книги в Хималаите.

Реално днес няма категорични доказателства дали тази книга съществува. Пръв, който се докосва до това знание е древногръцкият философ, учен и мистик Аполоний Тиански. Той практикувал аскетизъм и, след като мълчи в продължение на 5 години, решава, че ще раздаде богатството си и заминава за Индия. Смята се, че там се докосва до тази мистериозна книга или по-скоро до нейните знания.

Връщайки се от това пътешествие, действително започва да твори чудеса, само защото обаче е бил посветен. Непосветените, докоснали се до тази книга, се сблъскват с нещастия и беди.

В Европа през 18 век започва да се говори за нея, като за първи път я представя френският астроном Баля, а изследователят Луи Жаколио официално дава и името на книгата – „Строфите на Дзян“.

древна книга
Снимка: iStock

Елена Блаватска също претъпява доста сериозни драми, след като се докосва до това знание. Тя е много спорна личност в историята. Някой я наричат мошеничка, а други пък я смятат за велика пророчица.

Истината е, че тя всъщност е била доста неука, баща ѝ е бил полковник в Руската армия, а майка ѝ е била писателка, но умира много рано, когато Елена е само на 11.

Елена Блаватска
Снимка: iStock

Блаватска прави духовни пътувания и заминава за Египет, където попада на един коптски магьосник. В Египет коптите са ранните християни. Този човек ѝ разказва за тайната книга и даже тя твърди, че я е научил от разстояние да я чете.

Впоследствие Елена Блаватска живее в Англия и Америка и пише книга в два тома – „Тайната доктрина“, която има почти 2000 страници.

Елена твърди, че коптският магьосник ѝ е разкрил, че книгата съдържа знанието за това как е устроен светът, откъде идват хората, как ще се развива планетата и въобще цялата Вселена. Смята още, че това знание се крие от тибетските монаси и е получено директно от пришълци от Венера.

древна книга
Снимка: iStock

Затова Елена заминава на повторно търсене, този път в Индия. Смята се, че тя взима книгата и я носи в Европа, като дори създава превод – начинание, за което не е била подготвена лингвистично. Преводът заключва в таен сейф. Впоследствие бърмините, които са ѝ я дали предишния път, настояват да върне книгата на Дзян, но тя отказва.

Елена се връща в Лондон и започват да ѝ се случват странни неща. Разболява се от мистериозна болест, лекува се в Индия, а на връщане корабът Мония се взривява и единствената оцеляла е тя.

В Европа вече е решена, че ще издаде тази книга и че ще даде пресконференция. Когато обаче отваря сейфа с превода, книгата е изчезнала.

По време на пресконференцията един мъж от публиката се опитва да я застреля, обаче не улучва и така тя оцелява за пореден път.

В своя огромен труд „Тайната доктрина“ Елена предава знанието, което е получила от тази книга, като разказва за всемира, как се е създало човечеството, за петте раси. Смята се, че човечеството е петата раса и в някакъв момент ще се самоунищожи и ще изчезне след милиони години.

Много известни личности са повлияни от идеите на Елена Блаватска, сред които са Махатма Ганди, Лев Толстой, Кандински. В по-ново време Ню Ейдж теориите са базирани на нейните доктрини.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти