Истински герой: Как жена от Уругвай опита да спаси града си

Виктория Пардо от Уругвай се опитва да се бори с климатичните промени чрез иновативен метод, който превръща остатъците от риба във висококачествен компост. След като изгражда успешно съоръжение, местното правителство я моли да спре, позовавайки се на твърдения, че миризмата на риба влияе върху туризма. Виктория е решена да продължи мисията си, дори ако това означава да започне отначало на ново място. 

Рибните отпадъци са проблем. Лесно гният, създават огнища на замърсяване, привличат много мухи и имат лоша миризма. Градът е изправен пред проблеми, тъй като няма подходящо място за изхвърляне на рибните отпадъци.  

voa
Снимка: Voice of America

Като инженер Виктория винаги търси как да решава проблеми. 

,,Остатъците бяха навсякъде - в обществени пространства, канавки, разпръснати в различни райони на Ла Палома. Те дори спряха риболова, защото нямаше къде да изхвърлят отпадъците. Тогава общината ни помоли да разрешим проблема”, разказва тя. 

Виктория има опит с компостирането на различни видове отпадъци, но не знае нищо за рибата и тогава решава да тества дали компостът от рибни отпадъци може да работи.  

voa
Снимка: Voice of America

Тя смесва отпадъците с други местни растителни отпадъци. Добавя микроорганизми, което е една от иновациите за подобряване на резултатите, ускоряваща времето за разлагане, намаляваща миризмите и т.н.  

Всичко това спира замърсяването и в същото време има положително въздействие в тази област. Тъй като нямат почва в този регион, така те генерират тор и плодородна, богата почва.  

,,Това е първокласен субстрат, готов за добавяне към всяка саксия. Съдържа хранителни вещества за компостиране и идеалните качества на почвата за всякакъв вид растения. Използва се за пресаждане, за орхидеи и цветя”, разказва Виктория. 

voa
Снимка: Voice of America

Тя споделя, че имат ежедневна връзка с рибарите, но в началото това е било доста трудно, защото са подхождали недоверчиво.  

,,Те наистина не разбираха за какво говорим. Това, което правехме с рибата беше много ново в световен мащаб, но с течение на времето и те осъзнаха, че работи и решава проблема им. В днешно време няма рибари, които да се оплакват от процеса”, допълва Пардо.  

Нейните родители имат бизнес за компостиране. Спомня си как е ходела в различни индустрии като дете, за да събира отпадъците, които могат да се използват за създаване на тор и компост. 

voa
Снимка: Voice of America

През април 2023 г. правителството издава окончателно известие, нареждащо дейността да бъде прекратена. Виктория получава информация, че миризмите от съоръжението имат отрицателно въздействие върху туризма в Ла Палома. 

Планът на Виктория обаче е да продължи своята дейност. Събирането на рибни отпадъци на ново място представлява предизвикателство, което кара екипа ѝ да проучи алтернативни методи за повторно използване на други отпадъци. Междувременно те продължават да образоват общността за значението на рециклирането на отпадъци. 

voa
Снимка: Voice of America

Вижте пълния документален матерал на Voice of America във видеото по-горе.  

Още статии от VOA: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти