Истинската жена воин: африканската кралица, която защити народа си от робството

През 2022 г. гледахме приключенския екшън "Жената воин", разказващ забележителната история на Агоджи, войската от жени, които защитават африканското кралство Дахомей през 1800 г.

Филмът е вдъхновен от действителни събития, а в ролята на жената воин влезе невероятната Виола Дейвис.

Имало ли е наистина такива смели жени сред африканските племена на фона на нечовешката търговия с роби преди няколко века?

Отговор на този и още много въпроси, свързани с робството, дават журналистите от Voice of America.

Четиристотин години след началото на африканското робство в САЩ. специалният репортаж на Гласът на Америка, наречен "Одисеята на робството" ни води на едно страховито пътешествие в миналото. Тръгваме от Ангола, където първите африканци са били заловени, и стигаме пристанището на Вирджиния, където са били продадени в робство.

Гласът на безгласните: Как една журналистка от Индия се изправи срещу омразата с думи

VOA
Снимка: VOA

През 1619 г. на борда на кораба "Белият лъв" има 20 африканци, които са разменени за доставки в колониално пристанище на Вирджиния. Тези първи роби идват от Ангола. Те са заловени и отведени до крайбрежен параклис, където са покръстени, преди да бъдат изпратени през Атлантическия океан.

Записите за продажбата и изпращането на африканци в робство се появяват в много регистри, разказвайки ужасяваща история за  експлоатация и липса на човечност. Те трябва  да обработват плантациите от изгрев до залез слънце, рискувайки живота си на нивите с тютюн и царевица, без надежда някога да бъдат свободни.

Историкът Бил Уигън разказва, че първите пленени африканци не са имали правен статут, докато колонията във Вирджиния официално не легализира доживотното робство през 1661 г.

VOA
Снимка: VOA

Няколко дни след като "Белият лъв" е във Вирджиния, пристига друг кораб, "Тhe Treasurer", превозващ още роби, включително жена на име Анджела. Интересното е, че Анджела е единствената африканка, чието име всъщност е откриво в записите от 1620 г., които са намерени по-късно. Може да са споменавани и други имена, но тези записи не са оцелели.

Археолозите казват, че Анджела е прекарала част от живота си в селището Джеймстаун, сега национален парк, където изследователи се опитват да открият улики за нейния живот.

Историята на две украински майки, бягащи от руската инвазия

През следващите десетилетия аболиционистите водят кампании срещу робството. Афро-американци в свободните щати помагат на робите да бягат чрез тайна мрежа от маршрути, известна като подземната железница.

Някои африкански племенни вождове печелели от доставянето на пленници за европейските търговци на роби.

А други се опитвали да защитят своя народ. Една от тях била Нджинга Мбанди, кралица на кралствата Ндонго и Матамба през XVII век.

Нджинга Мбанди живее в годините 1581–1663 и е важна фигура в историята на Ангола. Ловък дипломат, умел преговарящ и страхотен тактик, Нджинга упорито се съпротивлява срещу колониалните планове на Португалия до смъртта си.

VOA
Снимка: VOA

Нейните тактики във войната и шпионажа, дипломатическите ѝ умения, способността ѝ да създава многобройни стратегически съюзи и познанията ѝ по търговски и религиозни въпроси ѝ служат много добре в упоритата съпротива срещу колониалните стремежи на Португалия.

Тя се криела в плаващи острови на река Куонзо, така че никога да не могат да разберат къде се намира. Винаги била подготвена за битка и винаги побеждавала.

Воин и дипломат, тя отблъсква португалците и холандците през цялото си 40-годишно управление. Нджинга е и най-големият защитник на суверенитета на Ангола.

С достойнство пред несгодите: Историята на финансистката от Кения, която работи като кондуктор

Плановете на европейците, свързани с развитието на търговията с роби по южното африканско крайбрежие, променят драстично политическата, икономическата и културната среда на Кралство Ндонго и целия регион.

Именно на този фон Нджинга Мбанди оставя своя отпечатък като изключителен пример за женско управление.

Въпреки отпора на местно ниво, търговията с роби се разраства през годините. В крайна сметка търговците на роби надделяват. По времето на Нджинга те вече са поели контрола над части от региона още от 1482 г.

В началото на Гражданската война през 1861 г. в Съединените щати има четири милиона поробени африканци.

Във видеото горе можете да видите как пред журналистите на Voice of America говорят с потомци на роби и робовладелци, заедно с американски и африкански ученици. Всички те разсъждават върху това какво означава за тях наследството от робството. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти