Нарисувай болката: как една корейска звезда победи онлайн заплахите и омразата с четка в ръка

Живеем в ера, в която всеки има мнение за всичко, скрит зад екрана, през който се взира ежедневно в изкривеното отражение на света. Хората с лекота раздават определения и дават непоискани оценки, които понякога са способни да преобърнат нечия съдба. Най-уязвими са личностите, чиито живот е предмет на по-голям обществен интерес в сравнение с останалите. 

Солби е корейска музикална звезда. Тя има всичко, живот, за който можеш да ѝ завидиш. Още през 2006 г. дебютира с групата Typhoon и става толкова успешна, че албумът ѝ оглавява музикалните класации две седмици след излизането му.

"Работих толкова усилено, за да постигна моята мечта и придобих популярност", разказва Солби. 

Осъществените ѝ мечти обаче скоро са помрачени. Младата жена се сблъсква с интензивен кибертормоз в разгара на кариерата си.

Солби разказва, че в началото на кариерата ѝ социалните мрежи не са били толкова популярни и хората не са правели отрицателни коментари, но с възхода на тези сайтове, онлайн омразата бързо започва да си проправя път.

"Коментарите бяха основно под формата на сексуален тормоз и лични атаки. През 2011 г. фалшиви видеоклипове с мен бяха разпространени онлайн и хората започнаха да вярват, че във видеото съм аз. Този инцидент се превърна в новина", споделя певицата.

Става въпрос за клипове със сексуално съдържание, в които се твърди, че певицата участва. Въпреки че това няма нищо общо с реалността, хората започват да осъждат и нападат Солби, превръщайки живота ѝ в битка за оцеляване.

"Беше много срамно, дори когато казвах, че това не съм аз, те не го вярваха. И много хора продължаваха да твърдят: "Това е Солби, това е Солби." Даже за майка ми беше тежко. Тя колабира от шок и се наложи да бъде хоспитализирана. Тогава много злобни коментари бяха насочени към мен" , споделя Солби, добавяйки, че в един момент дори е имала мисли за самоубийство.

voa
Снимка: VOA

Според проучване на Корейска комисия по комуникациите и NIA от 2022 г., кибертормозът е сериозен проблем в Южна Корея, засягащ 37,5% от младежите в страната.

В отчаянието си Солби търси помощ от терапевт, който я съветва да нарисува картина като част от терапията ѝ. Така тя открива изцелителната сила на рисуването.

Докато дигиталните терзания променят нейния личен живот и кариера, Солби започва да използва изкуството, за да се бори с негативността на кибертормоза и да повиши осведомеността за неговото въздействие по света.

"Когато се чувствах изоставена, започнах да възвръщам себе си чрез изкуството. Започнах да събирам смелост да преодолея тези изпитания. Оттогава намерих надежда, че мога да живея нов живот", казва тя.

Днес Солби има собствено студио и използва изкуството си, за да популяризира темата за вредата от кибертормоза.

  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти