Танцът като спасение: момичето, което мечтае да стане първата професионална балерина от Кения

Лавендър (в превод от английски името ѝ значи „лавандула“) е 15-годишно момиче от Кения, родено с голям талант и водено от една мечта.

Баща ѝ вози хора с мотоциклет, а майка ѝ чисти домове в Нгонг – град, намиращ се на около 25 км от столицата Найроби. Животът на семейството ѝ е тежък и суров.

„За да имаме вода, трябва да отидем при някой от хората, които я продават“, обяснява Лавендър.

Семейството ѝ живее в квартал на град Найроби, на около 6 км. от центъра на града. Кибера е най-големият градски беден квартал в Източна Африка с над един милион души, живеещи без подходяща канализация, електричество и достъп до медицински грижи.

Повечето жители на бедните квартали живеят в крайна бедност, печелейки по-малко от 2 долара на ден, а 12% от населението живее с ХИВ. Там има малко училища и повечето хора не могат да си позволят образование за децата си.

Хората, родени в Кибера, рядко получават шанс да променят живота си.

Когато е на 8 години, Лавендър влиза в Project Elimu, малък обществен проект, в който започва да танцува за първи път в малко балетно училище, ръководено от Майк Уамая.

Благодарение на таланта си, момичето получава възможност да промени живота си, когато е забелязано да танцува в бедняшките квартали от бившата професионална танцьорка от Америка Купър Ръст и се присъединява към програмата ѝ за обучение.

Купър преподава в студиото си, Dance Center Kenya, в изискана част на Найроби. Тъй като за повечето деца е непосилно финансово да пътуват от Кибера до студиото, самата треньорка подпомага 14 от тях да го посещават.

Така Лавендър се опитва да сбъдне съкровената си мечта да стане първата професионална балерина от Кения.

Момичето се явява на прослушване чрез Zoom, за да влезе в Кралското балетно училище във Великобритания. Дотогава тя тренира усилено за предстоящото представление „Лешникотрошачката“.

Както често става в живота обаче, успехът не идва изведнъж и от първия път. Въпреки че не успява да влезе в Кралското балетно училище, Лавендър не се отказва от мечтата си и скоро ще се яви на прослушване за Английското национално балетно училище.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти