Как първата изцяло женска ромска рап група се бори против ранните бракове

Първата женска рап група от ромски произход има сериозна и много важна мисия - те се борят срещу ранните бракове на момичетата от ромски произход. Тази традиция е добре позната в повечето балкански държави и се случва и в съседна Сърбия, откъдето е и рап групата Pretty Loud. Момичетата в нея искат да насърчат жените от ромски произход да учат в университет, да се интегрират в сицалната среда и да не се чувстват изолирани, разказват VOA.

Момичетата от Pretty Loud буквално са преживели това, за което рапират. Една от тях, Злата, е станала майка едва на 17. Диана към е отлична ученичка, която обаче е срещала доста дискриминация по пътя си. Саманта е била омъжена насила от баща си.

"Станах майка на 17. Живея в ромска махала и когато започнах да танцувам, ми казаха: "Имаш дете, защо го правиш? Намери си работа, гледай си детето и се омъжи. Чрез музиката ни, ние изразяваме емоции. Нашата група се обявява против насилието, против ранните бракове и против дискриминацията", разказва Злата.

"Нашето най-силно оръжие, е музиката, защото тя достига бързо до младите хора."

Музиката на Pretty Loud съчетава в себе си рап и хип-хоп, както и традиционна ромска музика. 

Две от рапърките, Живка и Диана, са студентки по бизнес и право.

Ето какво споделят те:

"Искаме момичетата да спрат да правят това, което им нареждат. Казват им "ти си жена, ти трябва да си стоиш вкъщи и да отглеждаш деца... защо ти е да учиш?". Вярваме, че не бива да бъде така. Всяка жена има право на работа, на независимост, на самочувствие."

"Някои от песните ни са базирани на реални събития, случили се на момичета от групата. Други пък са се случили на наши близки и роднини. На нашите баби, майки и съседки. Момиче от групата ни беше принудено да се омъжи рано и то от собствения ѝ баща."

В Сърбия едва 8% от ромските момичета завършват средно образование. А над 50% от момичетата от ромски произход се омъжват преди да навършат 18.

"Това е сред най-трудните неща в живота ми. Дете да има дете", споделя Злата. "Пораснах заедно със сина си. Бях толкова малка. Бях му повече като сестра и приятелка. Искам младите момичета да се поучат от моите грешки."

"В гимназията винаги получавах отлични оценки и никой не вярваше, че съм ромка. Смятаха, че е нвъзможно за момиче от ромски произход да се справя толкова добре в училище", разказа Диана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти