Бракът като присъда и сделка: какъв е животът на децата булки по света

Каква е стойността на едно дете булка в брака — зестра, социален статус, домакински труд, бизнес връзки? Кой взема решенията за съдбата на тези момичета? И каква е цената на живота им?

Това са част от въпросите, които журналистите от „Гласът на Америка“ (Voice of America) задават, срещайки ни с момичета от целия свят, които са се омъжили рано.

В проект, продължаващ от една година, Гласът на Америка (Voice of America) се заема да се срещне с деца булки от Албания, през Пакистан, до Танзания и САЩ. Така имаме възможност да видим лицата и чуем гласа на жените, станали част от една практика, която Обединените нации се опитват да премахнат до 2030 г.

Това, което журналистите от Voice of America установяват, е тревожно. В много държави по света насилствените детските бракове са често срещани и приемливи.

На 13 години Сомая от Херат, Афганистан е продадена за 3 300 долара на свой роднина.

„Съпругът ми беше млад и незрял и родителите му го насърчаваха да ме бие и обижда. Но никога не съм се оплаквала на баща ми или на когото и да било. Просто живях с това.“

VOA
Снимка: VOA
  Сомая от Афганистан

Сомая е само една от многото млади булки по света – бедни, безсилни, едва образовани, чиято съпротива срещу брака е или игнорирана, или отхвърлена.

А причините за тези бракове–сделки са най-различни и смущаващи.

Бабогай е на 11 години и живее в провинция Хелманд, Афганистан. Омъжва се, защото майка ѝ е взела пари назаем от кредитори. Запознаваме се и с Кубра от Пакистан, чийто баща смятал, че момичето трябва да се омъжи, когато е достатъчно силно, за да донесе вода. Тя признава, че би искала да се върне на училище, но ѝ е забранено. Оркида от Тирана, Албания. Тя е омъжена на 13 години и половина, за да осигури на сестра си животоспасяваща операция.


Ранните женитби и раждане на деца в тийнейджърска възраст не се ограничава само до момичета в бедни страни или членове на определена религия или племенна общност.

Момичета в развити страни като Съединените щати също стават деца булки.

Днес Ашли от щата Мисури е майка на четири деца. Тя се омъжва на 15-годишна възраст, подтикната от леля си, малко след като разбира, че е бременна.

VOA
Снимка: VOA
 Ашли от Мисури


Малка част от момичетата, които се омъжват рано, го правят по любов.

13-годишната Естрела от Мексико е в шести клас, когато се влюбва и се омъжва въпреки че родители ѝ не са съгласни. Тя обаче бързо разбира колко различен е животът като съпруга. Налага ѝ се да става рано, за да се грижи за мъжа си и домакинството.

Същото е и ежедневието на Кейти от Тенеси, САЩ, която се омъжва на 16. Тя работи, грижи се за бебето и съпруга си. Въпреки всички трудности твърди, че обича съпруга си и не може да живее без него.

VOA
Снимка: VOA
   Кейти от Тенеси

Султан от Диарбекир, Турция пък днес е на 60 години, но не съжалява за ранния си уреден брак.

„Беше хубаво. Не знам. А аз бях дете. Израснах заедно със сина си. Никога не бях срещала съпруга си. С времето се опознахме. Сега съм много щастлива, слава Богу. Имам двама сина, а със съпруга ми все още сме заедно“, споделя тя.


Макар че много от омъжените деца искат да продължат образованието си, те трябва да бъдат майки и съпруги.

По целия свят младите момичета осъзнават почти веднага суровата реалност на ранния брак. Техните съпрузи често са насилници и алкохолици. Самите те нерядко са неграмотни и неуки.

Свекърите на Сомая не я пускат да се върне в училище, защото трябва да върши домакинската работа вкъщи. „Всеки път, когато казвах, че искам да ходя на училище, моите свекъри и съпругът ми ме биеха. Загубих детството си“, споделя тя.


За щастие има и такива, които успяват да се спасят от насилствения брак.
 

В село в Танзания, изправена пред перспективата да бъде омъжена за непознат, 14-годишната Мванахамиси поема контрола върху собствената си съдба.

„Бях чула в училище, че всяко момиче, което е принудено да се омъжи, трябва да се свърже с полицията. Бях записала номера. Вечерта преди сватбата местен служител дойде в къщата ни да ме попита дали искам да се оженя. Когато казах „не“, той отмени церемонията.“

Сега тя живее в приют с други уязвими момичета и мечтае за кариера в модата.

VOA
Снимка: VOA
  Мванахамиси от Танзания

Осем месеца след първото си интервю Сомая е разведена и живее у дома. Баща ѝ е осъден на две години затвор за това, че я е принудил да се омъжи. Шие дрехи с майка си, и е щастлива, особено след като баща ѝ го няма.

Днес има около 650 милиона деца и жени, омъжени преди 18-годишна възраст, което прави приблизително 17% от световното женско население, според УНИЦЕФ.

Независимо от причините, които са довели до ранните им бракове, всички жени, които ще видите във видеото, имат едно послание – всяко момиче трябва да получи образование и да се омъжи тогава, когато психически и физически е готово за семейния живот.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти