Малка стъпка за голяма промяна: полицайката, която говори вместо онези, които не могат

На много от нас не се налага да се замисляме често за това как точно хората с увредени слух, говор или зрение се интегрират в света, как успяват да общуват с околните, да разбират какво се случва в заобикалящата ги среда и да бъдат активни участници в съвременния живот.

Днес ви пренасяме във Вашингтон, окръг Колумбия, където столичният полицай Майра Джордан си задава тези и още много въпроси.

Това я кара да помогне за създаването на специален отдел, който служи като връзка между общността на глухите и хората с увреден слух и правоприлагащите органи.

Журналистите от Voice of America ѝ посвещават краткия документален филм, който можете да видите горе. Те разказват нейната история, за да вдъхновяват всеки един човек да направи малката стъпка, с която сме способни на голяма промяна.

Всъщност Майра Джордан работи в единственото полицейско управление в Съединените щати, стриктно посветено на нуждите на глухите и хората с увреден слух.

Знаейки колко често може да се случи неразбиране и малтретиране към хората със затруднения, Майра Джордан участва в създаването на специалния отдел. Чрез забележителната си работа през десетилетията, офицер Джордан се ангажира с това да помага и подкрепя хората в неравностойно положение.

За съжаление хората с увреден слух често стават жертва на различни престъпления – сексуални посегателства, кражби, финансови измами и др.

„Обикновено има проблем с комуникацията им с полицаите и често глухите хора ги виждат като заплаха, както и обратното“, коментира офицер Джордан.

Глухонемите не могат да чуят и разберат командите и предупрежденията на полицаите в напрегнати ситуации и често биват арестувани по погрешка поради недоразумения.

Майра Джордан разказва, че завършва полицейската академия през 1990 г., посещава курс по култура на глухите и пише статия за културния конфликт между полицията и глухите хора.

Причината за интереса на полицайката се крие в нейното детство – като малка тя има съседка и приятелка с увреден слух. Именно тя я научава на езика на глухонемите.

Благодарение на усилията на хора като Майра в момента всички полицейски управления в американската столица разполагат с денонощна видео система, която обслужва глухонемите хора. Самата тя често посещава всеки един от тези 7 участъка, за да се увери, че системата работи безпроблемно.

В момента Майра има много приятели и близки сред общността на глухонемите във Вашингтон, които изпитват благодарност заради усилията, които полага.

„Преди винаги се чувства нервен около полицаите заради предишен опит, но откакто Майра се появи, вече ми е по-комфортно около тях“, обяснява един от приятелите ѝ, Ангъс.

Майра посочва като голям проблем факта, че полицаите не владеят жестомимичния език и това поставя непреодолима преграда между тях и хората с увреден слух.

Затова и тя и нейни колеги са се заели да преподават на други служители на закона и се надяват техният пример да зарази и вдъхнови и други полицаи в Америка, а и по света.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти