Модерните амазонки: Как група мексикански жени пребори стереотипите чрез спорт

В сърцето на знойната джунгла на южно Мексико група местни жени започват истинска революция в своята общност. Тяхната форма на бунт е доста необикновено - играта софтбол.

Домакинята Мария Енедина Канул Пут и нейните съотборнички играят боси и в традиционното облекло на жените маи - дълги до коленете рокли от плат, украсен с бродерии, наречени хипил. Отборът им се нарича „Las Amazonas“ или "Амазонките". И точно като едни съвременни амазонки, те успяват да изградят свое малко "племе", в което се чувстват защитени, разбрани и силни.

Тези жени застават пред камерите на журналистите от „Гласът на Америка“ (Voice of America) и разказват необикновената си история по пътя към независимостта.

В тяхната консервативна общност в Яксуна неравенството между половете присъства постоянно, а играта на софтбол, както и какъвто и да е спорт, не е занимание за жени. 

"Тук в Яксуна хората са тихи. Съседите винаги се разбират с другите съседи. Но, да, ние се сблъскваме с много проблеми в селото тук. Защото в селото, честно казано, имаше много сексизъм. Съпрузите имат право да напускат къщата. Те са тези, на които им е позволено да спортуват. Не жените. Те могат да бъдат само домакини. Погрижете се за децата, погрижете се за съпрузите. Но аз винаги съм казвала: "Това не може да бъде." - споделя Мария Енедина.

Мария и дъщеря ѝ Йеси, която също е част от "Амазонките", си спомнят как бащата на Йеси им се е карал, когато са искали да излизат извън къщата, за да спортуват: "Казваше ни "Не, жените трябва да си стоят вкъщи. Дамите трябва да се грижат за своите деца и съпрузи.“ Но когато станеше 16 часа, той знаеше, че е време да си тръгвам. Караше ми се. Започваше да казва "Искам си храната, искам това..."

Отборът на "Амазонките" се сформира през 2018 г., след като посещаващи здравни специалисти предложили на жените от Яксуна да започнат да спортуват, за да останат здрави. Жените от коренното население в Мексико са изправени пред ограничен достъп до здравни услуги, което увеличава тяхната уязвимост към предотвратими медицински състояния.

Въпреки противопоставянето от страна на мъжете от общността, Яксуна вече има три отделни женски отбора по софтбол.

Играта боси и в традиционно облекло носи слава на "Амазонките" в цяло Мексико. Те понякога напускат селцето си, за да играят срещу други женски отбори. Винаги са устремени към победа, но умеят да приемат и загубите.

"Бавно започнахме да забелязваме, че мъжете харесват да ни гледат да играем. Съпругът ми започна да казва: „Виж, госпожо, аз съм щастлив и горд, че вече играеш добре," споделя Мария.

За съжаление мъжът на Мария вече не е сред живите, но болката от загубата е смесена с удовлетворението от това, че той е успял да съзре смисъла в делата на Мария и Йеси и е решил да им помогне.

"Той също ни учеше как да спираме и да хвърляме топката. Когато разбра, че правим нещо добро, а не лошо, когато се връщаме от мач, храната вече беше готова. Той ще ни липсва много и ще продължим напред с това, на което ни научи, ще го прилагаме на практика," казва Йеси.

"Амазонките" вече се забелязват и уважават от мъжете. Дори бейзболистите в селото им признават, че никога не са постигнали това, което те имат, а на всичкото отгоре са жени.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти