Гласът на безгласните: Как една журналистка от Индия се изправи срещу омразата с думи

В много части на Индия далитите са принудени да живеят в периферията на обществото от векове. След като се сблъсква с дискриминация в живота и на работното място, журналистката Мийна Котуал решава да предприеме собствено медийно начинание, за да разказва историите на безгласните. 

Вода за злато: как една индийска жена се изправи срещу природните стихии с песен

Днес мнозина далити нямат достъп до уважавани професии, с които да си изкарват прехраната или образование, а съдебната система и основните човешки права също са им непонятни.  

,,Журналист съм от 2015 г. Присъединих се към National Dastak, след като завърших Индийскиския институт за масова комуникация през 2014 г.”, разказва Мийна.  

С достойнство пред несгодите: Историята на финансистката от Кения, която работи като кондуктор

Далитските журналисти не могат да си намерят работа и е по-лошо за тези, които знаят правата си и изразяват мнението си. 

,,Чувствах, че ако имах собствена медийна платформа, няма да имам нужда от ничие разрешение. Направих репортажи безплатно, но те никога не бяха излъчени”, допълва журналистката.

През 2021 г. тя стартира The Mooknayak - новинарски портал, посветен на маргинализираните и непривилегировани хора в Индия. Към нея се присъединяват хора от различни части на страната. Далитите попадат извън границите на кастовата йерархия. Въпреки клаузите, залегнали в конституцията, за подобряване на социално-икономическия статус на далитите, дискриминацията срещу тях остава преобладаваща в Индия. 

Бракът като присъда и сделка: какъв е животът на децата булки по света

,,Разбрах колко голямо значение има кастата. Колкото и образован да станеш, никога не можеш да се отървеш”, казва Мийна. 

Мийна се омъжва за човек от висшата каста Раджа, въпреки случаите на насилие и бруталност, пред които са изправени междукастовите двойки в Индия. Днес те живеят в Ню Делхи, в една къща с родителите ѝ.  

През декември 2022 г. екипът на индийския опозиционен лидер Рахул Ганди се свързва с нея и ѝ казва, че искат тя да интервюира политика. 

,,Бях изненадана. Защо аз? Има толкова много видни журналисти в Индия. Казах си, че ако имам шанс, трябва да го направя. И ако утре трябва да интервюирам премиера Моди, със сигурност ще го направя. Днес мога да кажа на бъдещите поколения, че съм направила това, което е правилно. Така че, когато се погледна в огледалото, виждам със задоволство някой, който не мълчи”, разказва Мийна. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти