Цената на интернет славата: Пред какви психични проблеми са изправени инфлуенсърите

За мнозина това да бъдеш инфлуенсър все още не може да се нарече професия. Обикновено критикуващите са онези хора, които нямат представа какво е количеството работа и грижа, които се влагат в това начинание. Днес обаче ще отправим поглед към една не толкова популярна тема - психическия аспект на това да заставаш всеки ден пред камера и да създаваш съдържание за милиони потребители.

►Време за детокс: 9 знака, че социалните мрежи разрушават живота ти   

С какви психични проблеми се сблъскват младите хора, които изграждат кариера като инфлуенсъри? От това се интересуват журналистите от Voice of America (VOA), проследявайки историите на индийките Прартана Прасад и Тарнум Шейк - две ярки и креативни създатели на съдържание у дома и на работа.

11 неща, които не трябва да бъдат в социалните ви мрежи

Темата за психичното здраве в сферата на социалните медии в Индия беше повдигната след един трагичен случай - самоубийството на младата инфлуенсърка Леена Нагванши през 2022 г. Каква е цената на това да бъдете „харесвани“ в интернет защо тези инфлуенсъри продължават да споделят живота си със света?

Тарнум Шейк е на 23 години и е популярен инфлуенсър в Индия. "Започнах да правя видеа, за да ми минава времето по-бързо. Не съм предполагала, че това ще се превърне в кариера за мен", казва тя. 

Само за 6 месеца Шейк успява да привлече широка публика с нейните кратки забавни видеа, в които използва специфичен индийски акцент. "Ако бях използвала този акцент от 2017 г., със сигурност щях да имам 10 милиона последователи днес," казва инфлуенсърката.

Тарнум признава, че непрекъснатият натиск да прави вайръл видеа я кара да изпитва тревожност. 

►12 типа мъже, които по-добре да избягвате в социалните мрежи   

"Има много конкуренция сред инфлуенсърите. Винаги изглежда сякаш всеки се справя по-добре от мен.Затова трябва да се уверя, че правя най-добрите видеа. Също заради това искам да качвам съдържанието си преди всички останали. Ставам много нетърпелива. Качвам поне по две нови видеа на ден.Стресът от това да създавам ново съдържание всеки ден ме прави тревожна понякога. Стоя будна до 2 през нощта," споделя тя. 

"Ако ти кажех, че има нещо в телефона ти, което може да те направи знаменитост за една нощ, щеше да си изгубиш ума. Опияняващо е да мислиш за типа награди, които можеш да получиш от това да представяш себе си в интернет", казва Прартана Прасад.

Според Прасад за инфлуенсърите няма ясна граница между работота и личния им живот - това, което правиш в платформата е твоя живот. 

Вижте видеото, за да научите още за това пред какви психически предизвикателства са изправени не само инфлуенсърите в Индия, но и тези по цял свят, както и какво е професионалното мнение на психолозите по темата.  

Какво разкрива за теб профилът ти в социалните мрежи

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти