Ерата на еднаквите лица: защо жените започнахме да си приличаме?

жена социални мрежи
Снимка: iStock

„Защо да си себе си, когато можеш да бъдеш мен?“ Може да ви звучи абсурдно, но този въпрос е част от социална маркетингова кампания от 90-те години в Канада. В клипа две млади момичета се разхождат из бутик, който предлага продукти и процедури, с които могат да променят външния си вид и същност.

„Не се задоволявайте просто да бъдете себе си“, казва женският глас, докато гримьор слага червило на едно от момичетата.

Макар че не би могла да бъде създадена днес, подобна рекламна кампания изглежда по-актуална от всякога. Този въпрос представлява точно типа нагласа, която изглежда социалните мрежи поддържат: защо да си себе си, когато можеш да бъдеш като всички популярни, красиви дами, като Кайли Дженър например?

Инфлуенсърите в социалните мрежи в наши дни започват да изглеждат като клонинги на красотата. Външният им вид се разпознава лесно: сочни, нацупени устни, идеално извити вежди, перфектно нанесена очна линия, лице, блестящо от солидна доза хайлайтър и контур. С няколко четки за грим, контурна палитра и малко матово оцветяване на устни можете да сте на път да изглеждате като всички останали.

Защо обаче да изглеждаме като всички останали е нещо, към което се стремим? Има редица фактори, които играят роля, включително вроденото желание да се впишете и склонност да имитирате знаменитости и влиятелни личности.

Много е писано за това, което е наречено „Instagram грим“ и „Instagram лице“ и преди, но тенденцията все още е актуална. HuffPost разговаря с Рейчъл Вайнгартен, изследовател на красотата, Рене Енгелн, професор по психология, и д-р Майкъл Брустейн, клиничен психолог, за да получи някои отговори.

Хората искат да се впишат

Най-очевидното обяснение е и най-вярното – хората просто искат да се впишат. Един от начините да го направите, особено онлайн, е да моделирате външния си вид според най-популярните личности в социалните медии.

Знаменитостите са огромен фактор за идеалите за красота на обществото и в опитите си да се впишат в тези идеали много хора ги имитират.

жена социални мрежи
Снимка: iStock

Най-общо казано, знаменитостите и моделите в Instagram се възприемат като „това, което се смята за привлекателно“, обяснява Брущайн, добавяйки, че хората искат да се впишат в тези идеали, за да се чувстват добре.

„Ако имам това, се чувствам добре, чувствам се достоен, чувствам се утвърден.“

„Хората са социални същества по природа и имаме мощен стремеж към социално приемане“, добавя Енгелн.

Филтрите ни карат да изглеждаме еднакво

Очевидно филтрите и приложенията за обработка на снимки също играят роля в тази тенденция. Жените не само се гримират еднакво, но и редактират снимките си чрез едни и същи инструменти – приложения, с които изглеждат кожата, стесняват носа и правят очите и устните по-големи.

ботокс
Снимка: iStock

Ролята на козметичната хирургия

Третият фактор, разбира се, е козметичната хирургия. Въпреки че не всеки би се подложил на операция, има шанс хората да подобрят външния си вид с различни процедури и филъри. Смята се, че именно филтрите в Snapchat и Instagram вдъхновяват хората да посетят пластичния хирург. Може да се твърди още, че привидно „нефилтрираните“ изображения на „идеалните“ лице имат подобно влияние.

За Вайнгартен, Енгелн и Брустейн популярността на този хомогенизиран образ на красотата може да бъде проблематична.

От една страна, някои хора може да открият, че спазването на стандарт за красота може да помогне за увереността и самочувствието.

Това повишаване на увереността обаче вероятно ще бъде краткотрайно, особено ако ставате все по-обсебени от представянето на „подобрената“ версия на себе си в социалните медии.

жена социални мрежи
Снимка: iStock

„В дългосрочен план, ако сте заети с това да се впивате в стандартите, това може да доведе до негативни емоции или стрес, защото вашата идентичност е свързана с удовлетворяването на тези очаквания, които са получени от социалната норма, наложена от медиите или от инфлуенсър“, обяснява Брустейн.

Трябва да се отбележи, че не всеки, който се увлича по текущите тенденции в Instagram, ще потъне в черната дупка на неудовлетвореност от собствения си живот. Важно е да разграничавате виртуалния и реалния свят и да не позволявате на вашите социални мрежи да управляват живота ви.

Вайнгартен намира тенденцията хората да изглеждат еднакви за „много обезпокоителна“, особено за тийнейджърите.

жена социални мрежи
Снимка: iStock

„Натискът да изглеждаш по определен начин започва по-рано от всякога. Момичетата вече нямат право да опитват и да се провалят“, смята тя. „Един от най-хубавите ми спомени от младостта беше да пробвам някакви нелепи тенденции в грима, но сега момичетата просто копират, вече няма нищо оригинално. Това е тъжно.“

„Не всички изглеждаме млади и не всички имаме плътни устни и гладка кожа и когато видите този вид еднообразие, това е истинско отричане на човешките физически характеристики“, каза Енгелн.

„Мисля, че това е грозно, независимо от всичко. Такъв вид отрицание на реалността наранява хората. Това кара жените да прекарват много време в опити да достигнат този вид, който може да са генетично неспособни да достигнат.“

Трябва да се каже, че не всички в Instagram или социалните мрежи като цяло поддържат този хомогенизиран стандарт за красота. Важното е да последвате хората, които ви вдъхновяват със своите послания, изкуство, умения, виждания за живота, а не просто ви впечатляват с красиви и перфектни лица и фигури.

жена социални мрежи
Снимка: iStock

В крайна сметка никой не се обявява против бюти тенденциите, защото няма нищо лошо в това да искаме да се впишем и да бъдем по-красиви и уверени. Но когато постоянно виждаме образи, които са толкова далеч от това как хората изглеждат в реалния живот, това може да ни донесе някои психологически травми.

„Не само че вие виждате снимка на някого, който изглежда перфектно, и се чувствате зле“, обяснява Енгелн. „Не е лесно дори за човека, публикувал тази снимка – той трябва да се бори с разликата между това, което е споделил, и това, което реално вижда в огледалото, когато се събуди сутрин.“

Все пак повечето от нас не се събуждат безупречни и това е нормално. Това е реалният живот.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти