Ето как социалните мрежи убиват сексуалния ни живот

двойка любов мобилен телофон социални медии
Снимка: iStock

Социалните мрежи са едно от благата на модерния свят, в който живеем, стига да ги използваме в умерено количество.

Те ни помагат да поддържаме връзка с близки и приятели, които се намират на другия край на света; с тях научаваме нова информация много по-бързо и ни помагат да се обединим в различни събития и граждански движения.

Според изследване от 2017 г. обаче, 210 милиона души са пристрастени към интернет и социални мрежи. Това не учудващо, предвид хилядите пъти на ден, в които докосваме телефоните си.

Оказва се, че социалните мрежи се свързват не само с депресия и социална изолация, но и с понижено либидо. И докато за някои тези онлайн места са начин да установяват контакт, други забелязват, че те повлияват отрицателно желанието им за интимност.

Има 3 основни причини второто да се случва, затова проверете дали са налице при вас и намалете времето, което прекарвате онлайн.

Социалните мрежи окупират времето ни

„По време на вечеря хората са склонни да стоят над телефоните си, вместо да разговарят помежду си“, твърди секс терапевтът Майкъл Салас. Той също забелязва, че на двойките им е все по-трудно да разговарят за секс, а социалните медии дават възможност да заобиколим тези теми.

Две последователни проучвания твърдят, че от 2016 г. насам времето, прекарано в социалните мрежи, е нараснало с около 20 минути на ден. Вместо това, сегашните 135 минути в платформите дневно биха могли да бъдат споделени с нашите близки.

двойка
Снимка: Thinkstock

Социалните мрежи ни карат да се чувстваме свързани с останалите, харесвайки и коментирайки снимки, но това в крайна сметка не ни предоставя истинска комуникация, припомня д-р Вийета Син, собственик на терапевтичен център. А на практика, подобна форма на изолация от общуване очи в очи води до притъпяване на желанието за човешки контакт, а оттам – и за сексуални преживявания.

Непрестанните сравнения изкривяват начина, по който възприемаме себе си и партньора

Хората, които виждаме в социалните мрежи, неизбежно ни карат да сравняваме начина си на живот с техния, а това не е в наша полза. Така самочувствието ни започва да страда, а това се отразява негативно и на сексуалния живот, в който не се чувстваме пълноценни, щом не изглеждаме по определен начин – този, който ни демонстрират чуждите привлекателните снимки в социалните мрежи.

двойка изневяра
Снимка: Thinkstock

Те обаче не влияят единствено на виждането ни за себе си, но и върху начина, по който възприемаме партньора. „Виждайки останалите в най-добрата им светлина и сравнявайки ги с това как половинката изглежда обикновено (а понякога и в най-лошия ѝ вид) затруднява възбудата ни от партньора“, казва Рафи Билек, консултант в Балтиморския терапевтичния център.

Социалните мрежи ни изкушават

Те ни подтикват едновременно към физическа и емоционална изневяра. Изследване на платформата за разследване “Trustify” показва, че 23% от призналите за изневяра са срещнали другия човек в социални медии или услуги за запознанства онлайн. Мнозина са споделили желание за повече внимание, нови преживявания или повод за отмъщение.

любов връзка двойка
Снимка: Thinkstock

Социалните мрежи могат да усложнят установяването и поддържането на отношения дори за необвързаните. Общуването, което се изчерпва с размяна на съобщения, липсата на категорично определяне на отношенията, както и поставянето на акцент върху външния вид за сметка на други качества, не допринасят за качеството на една връзка, обясняват психолозите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти