Излекувай травмата: как една млада жена се опълчи срещу сексуалното насилие в Индонезия

В Индонезия сексуалното насилие е тема табу. Но в граничен град като Батам случаите на сексуален трафик и сексуално насилие са едни от най-многобройните в страната. За 20-годишната Риа Фебрианти противопоставянето на това табу е това, което движи работата ѝ в неправителствена организация, която помага на жени жертви.

Това е начинът за самата нея да се възстанови от нейното собсветно преживяване във връзка с минал инцидент на насилие. Днес тя е намерила подкрепяща общност с други младежи в Батам, които смело говорят срещу сексуалното насилие и трафика. Тъй като Риа се застъпва за правата на жертвите да докладват за своите случаи и да търсят възстановяване, тя продължава своето собствено пътуване, за да се излекува.​

Нейната вдъхновяваща история разказват журналистите от Voice of America (VOA) в поредицата от кратки документални филми 52 documentary.

"Когато бях дете, не успях да видя Батам от по-широка перспектива и да видя недостатъците му. Но когато започнах образованието си, от началното училище до гимназията, най-накрая успях да видя, че Батам е транзитно място и поради това има много скрити пристанища, където хората могат да влизат и излизат от страната незаконно. И тъй като тези хора са в уязвими позиции, те често стават жертви на сексуално насилие и трафик", посочва Риа.

"Виждала съм много новинарски истории за деца, които се продават или стават жертви на детска проституция. Така че, въпреки че е развит град, все още има много възможности за извършване на престъпления. И така има много случаи на сексуално насилие, които не се съобщават", продължава тя.

В момента Риа работи като помощник за жени жертви във фондация Embun Pelangi. "Беше ми дадена огромна възможност да работя и да уча тук", казва момичето.

voa
Снимка: VOA

"Първият път, когато помогнах на жертва да докладва в полицията, си помислих, че тъй като полицията има специално звено за оказване на помощ на жертвите, те ще бъдат по-информирани в справянето с тях. Оказва се, че не е така. Те продължават да повтарят въпросите си и да питат: „Защо искаше да го направиш? Как можа да се поставиш в това положение?“ Никой не иска да бъде третиран по този начин", споделя Риа.

"Обикновено се справям с жертвите от момента, в който за първи път се свържат с нас. Опитваме се да ги предразположим, за да можем да преценим от какво имат нужда. Например, ако се чувстват зле физически, можем да ги заведем в болница. Можем да ги придружим в процеса на полицейско разследване," разказва тя.

voa
Снимка: VOA

Риа казва още, че е от голяма значение жертвите да бъдат третирани като приятели и служителите от организацията да бъдат прекалено официални или плашещи.

Риа също е член и бивш лидер на младежката доброволческа група на фондацията. Членовете обучават други млади хора в Батам относно сексуалното насилие и трафика на хора и се застъпват за правата на жертвите.

Научете още от видеото за работата на тази смела млада жена, историите ѝ с жертви на сексуално насилие и опитите ѝ за съвмества работа с полицията и по-добро прилагане на закона. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти