Как се справя с дискриминацията транссексуален журналист в Индия

Въпреки успеха и славата си, първият транссексуален журналист в Индия, Зоя Томас Лобо, се моли за 12 часа работа на ден, за да си плати наема. Режисьорът Бхат Бурхан прекарва три дни със Зоя, за да види какъв е в действителност животът ѝ.  

Тя работи от 5 години, но се оказва, че изпитва трудности относно това да си намери постоянна работа, което според нея се дължи на дискриминация. Около 10% от транснаселението на Индия съобщава, че просията е техен основен източник на доходи поради острата липса на възможности за работа. 

voice of america
Снимка: VOA

,,Казвам се Зоя Томас Лобо. Аз съм първият транссексуален журналист в Индия. На 28 години съм. Мисля си какво ще е чувството, когато обявят, че съм номинирана за наградите Пулицър. Ние сме възприемани като духовни същества, както и като проститутки. Срещам много хора, които ме мислят за проститутка, но аз ги игнорирам. Казвам на тези хора едно нещо: потърсете името ми в Google.” 

В Индия над 95% от транссексуалното население извършва нископлатена работа. Някои се обръщат към просията като средство за оцеляване. 

Зоя споделя: ,,Точно в момента е необходимо да искам пари от хората във влаковете, защото трябва да си плащам наема. Докато обществото не ни дава възможности, ще просим. Аз съм транс, но нося изкуството в себе си” 

Зоя изкарва 3-4 долара за 12-часов работен ден. Средната заплата в Индия е около 390 долара на месец. 

Зоя допълва: ,,Всички индийци са наши братя и сестри. Нашата конституция говори за това, че всеки гражданин има право да работи, за да оцелява. Транссексуалните хора трябва да имат същите права. Трябва да имаме равни права. Ние също имаме талант в себе си."

voice of america
Снимка: VOA

Тя разказва: ,,Някои хора помнят детството си като много щастливо. Но не мисля, че съм имала такова нещо. Започнах да се боря на 9 или 10-годишна възраст. На 11 започнах да усещам нещата по различен начин. Всички ми се подиграваха и ме дразнеха. Сестра ми винаги ми е била опора. Тя винаги се застъпваше за мен и казваше на всички да не ме тормозят” 

,,Говорих с майка ми за моята самоличност. Беше период, в който тя не ме приемаше напълно. Живеех на гарите в Мумбай и училището ми не вървеше добре поради това”, допълва Зоя.  

Зоя напуска училище на 17-годишна възраст. Според Националната комисия по правата на човека повече от 35% от транс хората напускат училище до 10-ти клас поради дискриминация, тормоз и малтретиране от връстници и учители. 

voice of america
Снимка: VOA

,,Когато излизам да прося пари във влаковете, много хора имат това погрешно схващане, че сме неграмотни. И така, те правят непристойни коментари за нас. Те са изненадани, че мога да говоря свободно английски”, разказва още тя.  

Транссексуалните хора получават правна защита от дискриминация през 2019 г. Когато законът е приет, само 6% от транс хората имат официални работодатели и почти никой не работи в правителството. Девет години след законното признаване на третия пол, Зоя все още трудно може да бъде приета. 

Зоя е работила с Google India и марката за знаменитости K-Beauty. Участвайки в проекта на Google India, тя се надява на нови успехи в кариерата си и положителна промяна. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти