Защо жените в Кения работят за прехраната на семейството, докато мъжете се грижат за децата

Документалният филм на журналистите от Voice of America разглежда въпроса как изменението на климата е нарушило традиционния начин на живот на скотовъдите в Кения.

Масаите са африкански полуномадски племена, обитаващи основно територията на Кения и Танзания. Основното им препитание е скотовъдството и по-специално отглеждането на едър рогат добитък.

Традиционно жените от пастирската етническа масайска общност не са имали право да работят с животните и извън дома, тъй като това се е смятало за роля на мъжете.

5 неловки ситуации, в които попадат жените (и как да се справиш с тях)

Климатичните промени обаче водят до по-различно разпределение на отговорностите в семействата. Природните условия водят до истинска революция в ролите на половете, в която жените поемат повече от традиционно мъжките отговорности в общността.

VOA
Снимка: VOA

Според някои специалисти самите жители на региона също имат някаква вина за положението, защото много гори са били изсечени през годините. Водните източници пък са изчерпани и в момента повече от 80% от Кения е суша.

Докато добитъкът умира и масаите имат все по-малко животни, какви са възможностите пред жените да помагат за изхранването на семейството?

Съпругът на Мириам Касумуни умира от сърдечен удар. Той оставя след себе си 6 съпруги и 32 деца.

„Смъртта на съпруга ми е следствие на шока, след като изгуби почти цялото си стадо добитък заради сушата“, разказва тя. „Той се тревожеше, че няма да може да се грижи за децата си.“

Исторически митове за жените, които е крайно време да забравим

Вследствие на внезапната трагедия Мириам трябва да намери нови сили в себе си и да се превърне в опора и глава на голямото семейство. Така тя започва да прави бижута и да ги продава.

Масайските бижута с мъниста имат важно и специфично културно значение - украсата с мъниста, която дадено лице носи, изразява неговата възраст и социален статус. Обикновено хората с висок социален статус носят по-цветни и сложни бижута.

VOA
Снимка: VOA

Традиционният занаят с мъниста отдавна е и начин за препитание на хората от масайската общност в Кения.

„В миналото нашата работа с мъниста не беше търговия“, разказва пред VOA Мириам Касумуни. “Дори не знаехме, че може да ги продаваме.“

Различни организации помагат на жените да продават своите бижута, за да изхранват мъжете и децата си.

Днес и децата усещат промяната в ролите на родителите си и ако имат нужда от нещо, се обръщат към майките си. Дори бащата да е по-близо.

Детето знае, че когато майка му отиде да работи, ще се върне у дома с храна и то няма да си легне гладно.“

„Доста е трудно за някои масайски мъже да приемат това, че те трябва да са тези, които да останат у дома с децата, докато жената работи“, коментира друг член на общността, Пол Оле Сумуни.

Въпреки всичко революцията в начина, по който масаите в Кания виждат ролите на мъжа и жената, вече е факт и връщане назад няма, категорични са жените. Тяхното желание е да се развиват и да са спокойни за прехраната и спокойствието на семействата си.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти