Имате проблеми във връзката си? Тези 5 въпроса ще ви помогнат!

двойка любов
Снимка: Unsplash

Росица Костадинова

Всеки един от нас мечтае за взаимоотношения, които да изглеждат като любимото синьо море през летен слънчев ден - спокойно и завинаги романтично. Но за съжаление не винаги нещата стоят точно така. 

Можем да се залъгваме с години колко щастливи сме с партньора си, а реалността да изглежда доста по-различно. Казват, че проблемите на семейството не бива да излизат от вкъщи, но какво се случва, когато те излязат извън контрол? 

На всяка една от нас се е налагало да се крие зад усмивката на работното си място, неспособна да реши своя проблем, но твърдо убедена, че може да се справи с всичко, което денят ще ѝ "предложи". И така ден след ден... докато силите ни не привършат, а смисълът не се изгуби - и в професионален, и в личен план. 

любов двойка
Снимка: Unsplash

За да не се налага да минавате през този уж имагинерен сюжет, трябва да имате смелостта да признаете пред себе си, че нещо във връзката ви не върви. И да намерите време да поправите заедно с партньора си това "нещо". 

Разбира се, можете до безкрай да се преструвате, че всичко е почти наред. Да замаскирате с мимолетни жестове от двете страни, че всичко върви по "мед и масло". И да криете зад общи снимки в социалните мрежи, че връзката, която имате, е напълно изтощаваща. И ако е такава за вас, може би е такава и за вашия партньор. 

Нездравословните взаимоотношения отнемат от жизнената ни енергия, а хората в нея изпитват тревожност и постоянна умора. 

И тук идва въпросът: Как да разберем, че нещо трябва да се промени? 

Подготвили сме за вас 5 въпроса, с помощта на които можете съвсем лесно да определите колко вредна е вашата връзка за вас и партньора ви. Докато отговаряте на тези въпроси бъдете честни към себе си и ситуацията, в която се намирате. 

двойка любов
Снимка: Unsplash

1. Можете ли да обсъждате с партньора си спокойно съвместното ви бъдеще?

Ако не сте способни да планирате своето бъдеще заедно и опитите за това ви причиняват чувство за безпокойство, то вероятно вашата връзка няма смисъл от планове за бъдещето изобщо. Ако вместо обсъждане на желания и мечти, вие стигате до безспирни караници, то може би е време да преосмислите взаимоотношенията си. В здрави взаимоотношения партньорите гледат към бъдещето без страх, а напротив - с удоволствие и вълнение за всичко хубаво и дори лошо, което предстои. 

двойка любов
Снимка: Unsplash

2. Спазвате ли обещанията си един към друг? 

В една хармонична връзка хората се чувстват спокойни, сигурни и имат пълно доверие на своя партньор. Но за какво доверие можем да говорим, когато обещанията помежду ви не се спазват. Изключително важно е да уважаваме чувствата на човека до нас и да не го залъгваме с напразни обещания, които сами знаем, че няма да изпълним. 

3. Усещате ли постоянен контрол над всички ваши действия?

Хармоничните отношения не предполагат присъствието на контрол от страна на който и да е от партньорите. Ако един от двамата изпитва маниакално желание да налага своите възгледи и да контролира живота на другия, то имате проблем. Този вид отношение може да се сбърка много лесно със загриженост, но не е. В една здравословна връзка всеки един от партньорите има свой живот - хоби, приятели, интереси. Не забравяйте именно това е причината, поради която сте били привлечени от половинката си на първо място. 

4. Как реагирате на успехите на партньора си? 

Когато ви е трудно да приемате успехите на своя партньор, става очевидно, че отношенията ви се основават по-скоро на съперничество, ревност от постигнатия успех, занижено самочувствие и желание за контрол, отколкото на любов и разбирателство. В едно хармонично семейство всеки един от партньорите приема успехите на другия като свои собствени и споделя радостта от тях без задни мисли. 

двойка любов
Снимка: Unsplash

5. Какво се случва след като се скарате? 

Ако съвсем съзнателно пазите достойнството на своя партньор по време на възникнал спор - не го обиждате, не наранявате чувствата му, и това е взаимно, то вие имате взаимоотношения, които си струва да запазите. Нито една връзка не е имунизирана срещу разногласия, но в хармоничната такава хората не се опитват да се стъпчат един друг и да се обвиняват взаимно за грешки от миналото. А след като се скарате - най-грешната стъпка, която можете да предприемете, е да не си говорите с дни и да поддържате обидата, тлееща във вас. Истински влюбените двойки намират начин да загърбят разногласията, да изяснят ситуацията и да продължат напред възможно най-бързо и ефективно. 

двойка любов
Снимка: Unsplash

Ако на всички 5 въпроса отговорите, които сте си дали, са по-скоро неудовлетворяващи за вас, може би е време да промените нещо във връзката си. Разбира се, не става дума да промените партньора си, по-скоро да се опитате да изгладите разногласията и да намерите правилния начин да говорите за проблемите си.

И ако любовта ви е събрала, то нищо не може да ви раздели. 

двойка сватба любов
Снимка: Unsplash

Още интересни статии, които да прочетете: 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти