Най-безопасният начин да премахнеш пъпка (според дерматолозите)

пъпка
Снимка: Thinkstock

Всички сме се дразнили на онези подкожни зони, събрали себум, мъртви клетки, а понякога бактерии и бели кръвни телца. Колкото и да са ти казвали, че не бива да ги пипаш, едва ли си се сдържала да не ги докосваш, особено когато ти предстои среща, интервю за работа или просто преди да излезеш отвкъщи.

Само че ако не ги премахнеш по правилния начин, има по-голяма вероятност да си навредиш, отколкото да се спасиш, казват дерматолозите (а не само майка ти и баба ти).

Грешките

Ако пъпката е дълбока или няма видима пора, стискането ѝ предизвиква не само болка, но и възпаление на кистата и разширяване на кръвоносните съдове, като изтегля течност и бели кръвни телца около зоната. Така това място от кожата придобива по-голям и зачервен вид.

А когато пъпката се пръсне под кожата, може да се появи инфекция, заради която кожният участък ще изглежда червен, оттекъл и чувствителен в продължение на дни.

Освен това, ако пръстите ти не са били чисти, може да премахнеш само част от нея, а по този начин да разнесеш бактериите около съседните пори, предизвиквайки вторична инфекция и още пъпки.

10 суперхрани за по-млада кожа

Правилния начин

Препоръчва се да стискаш само онези, които са с бели или черни връхчета. Ако пъпката е червена, но без връх, това може би е по-дълбоко възпаление, затова не го пипай.

При премахването на останалите пъпки е важно да започнеш с чисто лице и ръце, за да намалиш разпространението на бактерии. Дезинфекцирай първо с кърпички със съдържание на алкохол или със спирт. Може да стиснеш с два пръста, но дерматолозите препоръчват да използваш игла или топлийка, потопена в спирт, за дезинфекция (допирането им до огън невинаги убива бактерии, казват специалистите). След това третирай мястото, което изглежда „най-готово“.

пъпка
Снимка: Thinkstock

После нанеси лек, без съдържание на масла овлажнител, който ще хидратира кожата, но без да запуши порите. Важно е да подхраниш кожата, като може да го направиш и с хиалуронов серум, който ще хидратира, но без да тежи.

След това е добре да нанесеш продукт против пъпки с бързо действие, което да намали червенината и раздразнението на кожата. Препоръчителна съставка е например зелен чай.

пъпка
Снимка: Thinkstock

И не на последно място, дръж ръцете си далеч от кожата! Така мястото ще зарасне по-лесно, но ако продължиш с докосването, само ще влошиш състоянието.

Повечето пъпки изчезват от само себе си между 3 и 7 дни след появата си. Ако обаче те мъчи такава, която не бива да стискаш, или някоя не изчезва от само себе си, препоръчително е да се допиташ до дерматолог. Той ще вземе допълнителни предпазни мерки като стерилни кърпи при премахването ѝ.

9 хранителни навика за по-млада кожа

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти