Ако останем в плен на себелюбието си, ще се разминем с любовта

e
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Митовете - целебни приказки за деца и възрастни, не разказват черно-бели, еднопластови истории. Те ни отварят врати повече навътре, отколкото навън, пренасят ни на сцената на вътрешния ни житейски спектакъл и ни помагат, през съпреживяването на съдбата на митичните герои, да осветим и “да нахраним” онези свои наши части, които са в съзвучие с мита, да напоим вътрешните си герои с жива вода, да ги съпроводим и подкрепим в техните приключения-изпитания.

Един от най-известните митове от гръцката митология е този за Нарцис - красив младеж, в когото се влюбват, но който не усеща и не цени любовта, докато не вижда отражението си, не открива красотата си в него и не се влюбва силно в самия себе си. За съжаление, там и остава.

12 вечни цитата за любовта

Свикнали сме Нарцис да бъде даван за пример за егоцентризъм, за нездрав интерес към себе си, който възпрепятства свързването на човек с другите, отнема или блокира неговата съпричастност, отзивчивостта, щедростта му, способността му да се свързва и да споделя чувствата си и най-вече - любовта.

И в тази гледна точка има немалко истина. Ако застинем в това състояние - на прекомерно вглеждане в себе си, на вътрешна и външна ненаситност за собственото си (и не само) внимание, почти сигурно ще пропуснем истинската любов с всичките ѝ проявления и дарове.

e
Снимка: iStock

Но целебните истории на митовете ни водят отвъд черно-бялата повърхностна представа и за приключения, и за герои, и за нас самите. Провокират ни да търсим истини отвъд привидното, да свързваме историите на героите със своите собствени вътрешни приказки, да откриваме ключове и подсказки отвъд крайностите и отрицанията. И да доразвиваме приключенията на собствената си житейска сцена. Тогава ще можем да преживеем и приключението на Нарцис - влюбването му в самия него, не като крайна спирка, не като нелечима диагноза и обреченост, а като необходим етап по пътя към истинската, цялостна и споделена любов.

Ако останем в плен на себелюбието си, ако не отворим сърцето и ума си за друг (да, не само сърцето, а и ума си, защото ние обичаме не само със сърцето, а и с ума си, и с цялото си тяло), не можем да придобием любовта, не можем да я усетим цялостно и да я споделим.

Но не можем да стигнем до нея и ако прескачаме себе си, ако отричаме, недовиждаме, омаловажаваме красотата си, ако си отказваме любовта си и затваряме сърцето си за себе си. Нарцис не усеща, не вижда, не разпознава любовта, докато не открива собствения си образ и не се влюбва в него - така, както обичаното малко дете се влюбва в себе си и се върти радостно около оста си.

e
Снимка: iStock

Ще се разминем с любовта, ако изберем да тръгнем по който и да е от двата пътя - и ако недовиждаме и недолюбваме себе си, и ако замръзнем в тази фаза - на свръх фокусиране в своя образ и неговата значимост за нас.

И ако нарцисизмът е болестта, то точно Нарцис е лекарството за нея. Любовната хармония ще стане достъпна за нас, когато преминем отвъд преживяването на Нарцис. Когато съумеем да изпитаме обич и уважение към себе си и да продължим нататък. Когато срещнем дара на себелюбието с дара на любовта и уважението към друг човек, който и ни отразява, и ни допълва; който ни оглежда (както Нарцис се оглежда във водата), но не е само наше огледало - защото ни е е сроден, и ни е различен.

Който обича себе си, за да може да обича и нас.

Още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти