Богат - беден или как да отворим вратите на изобилието от блага в живота ни

духовно
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Щедрост към себе си. Щедростта отваря потока на изобилието - под различна и нерядко неочаквана форма. Щедростта се ражда първо в самите нас, расте и се подхранва от вярата, от увереността и великодушието ни - и към себе си. Каквото повикало - такова се обадило - невинаги на практика този принцип е верен, но до голяма степен отразява една полезна и работеща закономерност, която можем да опознаем и да използваме, за да задвижим важни целебни процеси, вътрешни и външни. Начинът, по който се виждаме и се отнасяме към себе си, действията и реакциите ни предопределят до голяма степен обкръжението ни, хората, с които се срещаме и сближаваме, ситуациите, в които попадаме, възможностите, които ни се предоставят.

Великодушие, разширяване на представите и на хоризонта ни. Стесненият ни хоризонт, неоснователното ни и често (или постоянно) притеснение, страховете ни да се покажем, да излезем на светло, да застанем в центъра на живота си, отнемат силите ни, затрудняват щедростта на вселената, ограничават притока на радост и благодат, който е на наше разположение, когато поискаме и сме готови да го пропуснем през себе си.

духовно
Снимка: iStock

Самообразование цял живот. Житейското училище е на наше разположение, докато сме живи. Най-добрият учебник е нашата биография, най-добрата практика - нашият житейски опит. Вместо да търсим обучение и източници на информация за благоденствие предимно или само отвън, е добре да се обръщаме и навътре, да черпим от собствения си опит и от своята вътрешна мъдрост, да сверяваме пътя си с вътрешния си компас, с желанията и нуждите на душата си.

Поглед и смелост отвъд страховете. Колкото повече се страхуваме, стискаме и притесняваме, толкова повече обедняваме. Колкото повече пестим усилия и не ги влагаме в отношения и в неща, важни за нас, толкова повече енергията ни намалява и потокът на благодатта се свива и пресъхва. Страхът може да бъде полезно предупреждение, но може да се превърне и в затвор, в който да зазидаме жизнелюбието, радостта, любовта си. Смелостта да се покажем, поемането на риска да се изложим е важна част от житейското ни “златно” приключение, от пътя на героя ни в нашата собствена житейска приказка.

молитва духовно
Снимка: iStock

Разнообразие, ежедневно обновяване на гледната ни точка. Ежедневните изненади, търсенето на нова и различна гледна точка - и към познати, рутинни занимания и отношения, ни носи вдъхновение, обновява ни, дарява ни нови сили, отваря очите ни за нови творчески възможности.

Готовност да даваме онова, което искаме да получаваме. Щедростта е един от най-важните ключове към изобилието. Икономията може да бъде полезна, но може да се превърне и в майка на мизерията. Бедността започва от начина ни на мислене, от тесногръдия светоглед и отношение - към себе си и към света.

духовно
Снимка: iStock

Търсене на баланс между даване и получаване. Колко получаваме е ключов въпрос - но не само като паричен израз, а като вдъхновение и радост по пътя към работата ни сутрин, като удоволствие през деня, като удовлетворение вечер обратно към дома. Удовлетворението, духовно и материално, от онова, което правим, е необходимо условие за благодат и знак за това, че сме на пътя си. По този път е от значение и да даваме, и да получаваме, и да има баланс между двете - който баланс, без да бъде рожба на дребнавост, ни дарява яснота, спокойствие, увереност и уравновесени отношения, със себе и с далечни или близки на сърцето ни хора. Неслучайно народната мъдрост твърди, че чистите сметки подпомагат добрите приятелства.

Опознаване и изява на талантите ни. Всеки от нас има свои дарования, таланти, които очакват да бъдат извадени на светло, за наше и за общо благо. Да усещаме и да се доверяваме на своя потенциал, да опознаваме и да развиваме уменията си, талантите си - божествените си дарове, е и подарък, и необходимост за здраве и благоденствие на всички нива.

духовно
Снимка: iStock

Доверие в хората, в смисъла и щедростта на света, в който живеем. Убеждението, че светът е неприветливо място, а хората - недружелюбни и опасни създания, води към нарастване на страховете, разболяване и обедняване, духовно и материално. Изграждането на вътрешна представа за света и хората като смислено божествено творение лекува страховете и тревогите ни, подпомага отварянето на ума и сърцето ни, на житейските врати на благодатта. Гледната ни точка лекува - първо самите нас, после онова, което гледаме и до което се докосваме ежедневно. И нашите доброжелателност и добронамереност са сигурни стъпки към все по-хармоничен и удовлетворителен живот, към нарастващо доверие в смисъла и мъдростта на всяко нещо, което съществува, в неизчерпаемата щедрост на вселената - която благо ни съпровожда по пътя ни и ни предоставя във всеки момент онова, от което се нуждаем от душа. За наше и за общо благо.

Още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти