Благодарността в края ражда радост в началото

жена нова кодина коледа
Снимка: Istock

Илиaна Смилянова

Началото на годината е подходящо време за мечти и пожелания. Но преди да стигнем до началото, минаваме през края, прекосявайки декември - месецът на тъмнината, която ражда светлина. Месецът, който ни предоставя точното време и възможност за равносметка и благодарност на годината, която си отива заедно с една годишна версия на самите нас.

Начинът, по който затваряме една стара житейска “врата”, предопределя начина, по който отваряме една нова такава . За да не “заразяваме” ненужно новата година с неудовлетворение и недоволство, за да не я претоварваме предварително с разочарования и с несбъднати очаквания, е добре да потърсим добронамерено в короната на дванадесетте месеци на “старата” година светлинки - по-малки и по-големи, които са осветявали и сгрявали дните и нощите ни, вдъхвали са ни вдъхновение, помагали са ни да подкрепяме себе си и другите в радостни и нелеки моменти, напомняли са ни, че всяко нещо има своя край, но и че всеки край води след себе си ново начало.

жена нова кодина коледа
Снимка: Istock

Ето някои идеи за целебна равносметка преди да пресечем прага на поредния годишен кръговрат:

● Потърсете в спомените си от отиващата си година поне едно изпитание, което ви е изпълвало с тревога, а е преминало успешно и благодатно.

● Представете си себе си в началото на отминаващата година и назовете три свои избора през годината, за които сте си благодарни.

● Потърсете поне един свой страх, който сте успели да преодолеете.

● Потърсете и отново изслушайте поне една песен, която ви е вдъхновила и ви е предизвикала да танцувате и да пеете.

● Почувствайте отново един от радостните момент през годината - благодарете му, благодарете на себе си и на онези, с които свързвате този вълшебен целебен спомен.

● Припомнете си преживяване, което ви е подтикнало да проявите милосърдие към близък, познат или непознат човек.

● Представете си отново поне едно ново място, близко или далечно, което сте посетили през тази година (може да бъде и нова улица в уж добре познатия ви град, квартал, околност). Благословете него и обитателите му.

● Потърсете в спомените си поне един човек, с когото сте се помирили - на дело или в ума и в сърцето си.

жена нова кодина коледа
Снимка: Istock

● Припомнете си своя тъга (болка), която сте се осмелили да изтъгувате, а не да загърбвате или отричате.

● Потърсете поне едно ново нещо, което сте научили за себе си през изминалите дванадесет месеца.

● Помислете и почувствайте кое е онова, което искате да оставите зад себе си в отиващата си година - не защото то не е добро, а защото вие вече сте различни.

● Припомнете си своя мечта, която сте осъществили или до която сте се доближили поне малко - няма малки и големи мечти, всички те са родени от копнежа ни за разцъфване и себесбъдване.

И накрая си благодарете на глас, изговаряйки името си - за това, че сте били и сте до себе си, че сте се опитвали и продължавате да опитвате, независимо от резултата. И най-вече затова, че сте се приближили с още дванадесет месеца до светлината и до истината, че обичта, видима или невидима, е неотменна част от живота ви - защото и светлината, и истината, и обичта имат нужда именно от вас, за да вървят с лекота по пътя си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти