Непосилната лекота на отпуската

жена ваканция лято
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Отпуската, и особено лятната, нерядко обвиваме с ореола на лелеяна и сбъдната мечта. Тя е голямата сестра на отново и отново бленувания уикенд, който ни очаква в края на работната седмица. В продължение на дни, седмици и месеци ние предвкусваме настъпването на дългата, заслужена почивка, на която никак не ѝ е леко - на нея сме склонни да възлагаме големи надежди, от нея нерядко очакваме да компенсира еднообразието, монотонността на ежедневието ни, неудовлетворението, което сами подхранваме и с което като че прекалено лесно се примиряваме. 

Макар от чужд и от собствен опит с времето да научаваме, че не е препоръчително да живеем пълноценно само от петък до неделя и от отпуска на отпуска, често сме изкушени да попаднем в капана на отлагането: отлагане на разнообразието, на спокойствието, на вдъхновението, на радостта в обичайните дни на обикновения ни живот.

И както нерядко се случва, прекомерните ни положителни очаквания растат обратно пропорционално на възможността им за реализиране, отдалечават се неусетно от действителността, а ние се оказваме разочаровани, отрезвени и понякога болезнено приземени.

жена ваканция лято
Снимка: iStock

Надеждите отпуската ни да утоли трупани седмици и месеци наред глад и жажда за приключения и за радостни вълнения, да ни освободи от наболели проблеми, да помири разногласия, загърбени в обичайния ни ежедневен ритъм, могат да превърнат мечтаната почивка от сбъднат блян в нелеко изпитание, от период на разтуха, развлечение и облекчение във време за сблъсъци със загърбвани и отлагани наболели истини, във време за “ремонт”, за оздравяване - на тялото и на душата, на отношения и на представи.

Затова нерядко точно по време на ваканция, отпуска, почивка, противно на очакванията и намеренията ни, се разболяваме, а отношенията ни се изострят и влошават. Именно тогава душата и тялото ни намират най-сетне време и сили за вътрешна работа, за целебни, макар и нелеки разговори, срещи, преживявания. Тогава сме и предизвикани да разберем, че радостта нерядко е по-трудна за преживяване и за опазване от неудовлетворението и недоволството, а щастието, особено простичкото, ежедневното, може да се окаже истинско изпитание - особено когато твърде много сме го отлагали.

жена ваканция лято
Снимка: iStock

И както отговорността в които и да е взаимоотношения (били те лични или професионални) не тежи на плещите само на един от участниците в тях, така и почивните ни дни не могат да поемат сами непосилната отговорност за интересен, разнообразен и вдъхновен живот. 

Всеки ден е пълен с възможността да се отпуснем, с дарове, които не бива да изпускаме, с предизвикателства, които, приети и преживени, могат да ни дарят пълноценен живот и ценната възможност по време на почивка наистина да си починем, по време на отпуска наистина да се отпуснем.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти