Любовта е навсякъде. Дори там, където никога не сме си представяли, че ще дръзнем да я допуснем

двойка любов пролет
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Любовта е сърцето на всяко нещо, огрявано от слънцето и от луната. Тя вдъхва живот на всичко, което съществува временно или завинаги.

Любовта не е претенциозна. Тя не се подчинява нито на елементарната, нито на сложната човешка логика. И затова нерядко свързва с видими и невидими нишки хора, които привидно (и не само) нямат друго общо помежду си - освен нея, любовта.

Обичайно любовта започва с влюбване - привлича ни и ни очарова човек, с когото още не се познаваме задълбочено. Запленени сме от неизвестното, от мечтите и любовните представи, които всеки от нас носи у себе си. Но любовта се случва и пуска корени в ума, в сърцето, в тялото ни постепенно и търпеливо, с времето, когато и ако се осмелим да се задълбочим, да (се) издържим, да навлезем и да заживеем заедно в царството на светлините и сенките, на опознаването и споделянето. В царството, в което ставаме свидетели един на друг, на начина, по който живеем живота си, по който се променяме и по който разгръщаме съдбата си.

двойка любов пролет
Снимка: iStock

Любовта е провокация за автентичност, за истинност. И обратното - истината е провокация и храна за любовта. Когато спестяваме, когато крием своята истина, загърбваме себе си и затрудняваме любовта в отношенията. Там, където се преструваме, където истината отсъства или е предрешена до неузнаваемост, се настанява неистинността. Тя създава царство на сенки, на илюзии и заблуди, в което любовта гладува, отслабва и изнемощява. Защото как се обича онова, което не познаваме, което не допускаме, че съществува…

Един от основните ни страхове е този от отхвърляне, от загуба на любовта. Изконен е този човешки страх - кой ще ни приеме и обича, ако ни познава истински, целите, с всичките ни погрешки, сенки, заблуди, слабости, несъвършенства, за които самите ние трудно отваряме ума и сърцето си?!

двойка любов пролет
Снимка: iStock

Когато обаче усетим, че е дошло време да се доверим, когато съберем сили да излезем на светло, да се покажем - с непресторените си лице, ум, сърце и тяло, когато се осмелим да започнем да разказваме (на себе си и на другите) не своите измислени, а своите истински истории, които всъщност са най-голямото ни богатство приживе, тогава даваме възможност на любовта да заживее пълноценно в живота ни. Даваме й възможност да го изпълни, да освети с целебната си светлина и най-тъжните ни, сенчести и самотни кътчета - и онези, пълни със спомени, за които съжаляваме, и онези, за които сме убедени, че не заслужават внимание и любов.

Тогава се осмеляваме да се покажем, осмеляваме се да не крием повече мислите и чувствата си, проблемите си, да спрем да (се) омаловажаваме и да заблуждаваме себе си и другите. Осмеляваме се да се сближим и да осветим отношенията си. Осмеляваме се да приемем истината, която ни лекува и която отваря вратите на любовта навсякъде - и там, където никога не сме си представяли, че ще дръзнем да я допуснем.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти