Перфектният родител - мисия невъзможна

roditeli
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

Приказка за перфектния родител

Имало едно време един перфектен родител. После му се родили деца и той станал истински родител.

Край.

Всички ние сме нечии деца и дори да не сме избрали да бъдем родители в този си живот, познаваме поне от едната страна силата и изпитанията на връзката родител - дете, нейните безценни дарове и нейните немалки предизвикателства.

деца родители
Снимка: iStock

Ако пък самите ние решим да се превърнем в родители, ще имаме благодатната възможност с течение на времето да видим нещата и от другата страна, от деца да се превърнем в родители, да прозрем истини за отговорността на родителството и за родителството на своите родители - за техните силни и слаби страни, да разпознаваме все по-ясно онова, което те, волно и неволно, са ни предали като наследство и заради което в невидимия свят душата ни ги е избрала за свои майка и баща.

Всеки от нас в отношенията си естествено се стреми към хармония. В нейно име ние нерядко правим нужни, но и ненужни компромиси, за които плащаме понякога твърде висока цена.

деца родители
Снимка: iStock

Хармонията помежду ни обаче може да бъде същинска и привидна. На територията на привидната си спестяваме вътрешни истини, възпрепятстваме естествени и закономерни промени, израстването на самите себе си и на връзката помежду ни, водим се от страха си повече, отколкото от любовта. Същинската хармония се ражда на територия, в която зоната на премълчаването и на “мира на всяка цена”, ако съществува, не е поставена в центъра. В истински хармоничните отношения изборите се правят по любов, а не от страх. В тях харесването може и да бъде променлива величина, но обичта е постоянна, сигурна и не се подлага на съмнение. Липсва “ще те обичам, ако…”

Постигането на откритост и  разбирателство в които и да е отношения може да бъде сериозно изпитание, задача нелека за постигане и още по-трудна за поддържане. А разбирателството, балансът в отношенията родители-деца е още по-голямо предизвикателство по ред причини, между които са, че тази връзка е много близко до същината ни, че е неотменима и че отговорностите ни в нея са различни.

деца родители
Снимка: iStock

Ако сме от страната на родителите е важно да помним, че задачата ни не е да се харесаме на децата си (не е и да отиваме в другата крайност, разбира се, да ставаме насила антипатични), а да ги възпитаваме (и себе си заедно с тях), да ги учим на житейски ценности и умения и може би най-вече -  да им помагаме да проправят пътя на любовта и истината в живота си.

Когато сме от страната на децата, е добре да подхранваме, особено с напредването на годините, освен любов, все повече милост към родителите си. Добре е да помним, че те, освен наши родители, са хора със свой уникален житейски път, със своя съдба и неслучайни предизвикателства; че са хора, които, освен за нашето - до един момент, носят цял живот отговорност за своето добруване, за това да извървят с обич и със самоуважение житейските си стъпки, да разпознаят и да следват подсказките на душата си.

Но и като родители, и като деца е добре да си припомняме, че въпреки че идеално, съвършено родителство не съществува, съществуват обични и истински отношения между родители и деца, отношения, които се развиват и се променят във времето, но от началото до края си са едно от най-големите човешки богатства. Ценност, която е важно да пазим и да развиваме всеки ден - с любов, със смелост, с радост и с благодарност. И със своята вътрешна истина.

Още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти