Как да опазим вярата в тъмни житейски моменти

свещ жена светлина
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

През най-тъмното време на годината, близо до самия й край, когато светлината отвън с всеки ден намалява, сме предизвикани да навлезем във все по-дълбоки, нерядко плашещи външни и вътрешни територии. Тогава, всяка година отново и отново, сме подтикнати да открием, че когато навън се смрачава, отвътре започва да просветлява. И водени от тази новородена вътрешна светлина, в нощта на годината търсим и откриваме съкровища, пазени в тъмни места.

Едно от тези безценни съкровища е вярата - много различна от знанието. Вярата не се нуждае и не се влияе от доказателства; тя живее в невидимото и се храни с нашите представи, мечти, спомени. Тя гладува, когато се обезсърчаваме, когато си отказваме да се гневим и да тъгуваме, когато не се осмеляваме да защитим, когато в прибързаното си пътуване се поддаваме на външни влияния и попиваме чужди страхове. И нараства от смелостта и умението ни да се осмеляваме, да се отстояваме - най-вече пред собствените си съмнения и колебания, да си помагаме да направим следващата крачка в невидимото и неизвестното.

свещ жена светлина
Снимка: iStock

Вярата ни учи да избягваме чуждите битки, но и да умеем да разграничаваме важните от маловажните, нужните от ненавременните сблъсъци. Учи ни да помним и да уважаваме следите, които оставяме след себе си, собствените си минали (от сегашната ни гледна точка) несъвършенства. Вярата ни расте в тишина (трудно достъпна в днешно време) - когато оставаме всеки ден поне за малко насаме със себе си и съумяваме да чуем вътрешния си глас, за да можем с негова помощ да се утишим и утешим.

Вярата е свързана с умението ни да бъдем търпеливи. Търпението е един от най-важните ключове при всяка криза, при всеки целебен процес - да изтърпим, да потърпим, да не дърпаме тревата, за да расте тя по-бързо. Търпението е вяра в естествения ритъм на процесите, отказ от ненужен контрол над себе си и другите, вътрешно знание за смисъла на онова, което ни се случва и от което, осъзнато или не, сме неотменна част.

свещ жена светлина
Снимка: iStock

Когато сме в тъмното и неизвестното, когато преминаваме през изпитания, вярата ни е нужна колкото въздуха, който дишаме - за да можем да опазим себе си, същината си, сърцевината на онова, което се променя, което умира и се ражда едновременно. Тя ни спасява, когато, водени от нуждата да се променим, се разделяме с миналото си и със свои остарели представи и страхове - за да се осмелим да се сътворим отново такива, каквито сме замислени да бъдем.

И в най-тъмното вярата ни учи да не се обръщаме и връщаме ненужно назад - в много митове и приказки това е важен, повратен момент в приключението на героя. Вярата ни дава сили да не пазим фалшивия изчерпан и изживял времето си мир, който ни отдалечава от истината и разболява и нас, и отношенията ни.

свещ жена светлина
Снимка: iStock

Вярата е тънка, но здрава издръжлива нишка от светлина и божествена любов - която тъчем заедно с твореца и която ни помага да открием верния път в житейския лабиринт и тогава, когато в нищо друго не съумяваме да открием подкрепа и утеха.

За да пребродим с нейна помощ тъмнината и да излезем след това на светло - никога същите, обновени и освободени от поне малко страх и недоверие, осмелили се да преживеем и да осветим онова, което съдбата е поставила на пътя ни - и тогава, когато не го разбираме.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти