Днес празнува едно име, свързвано с мъжественост и борбеност

църква
Снимка: iStock

На 25-ти април отдаваме почит на един от най-значимите светци в християнството - Свети Марк, един от Четиримата Евангелисти и близък сподвижник на апостолите Петър и Павел. Този ден е отбелязан в църковния календар като ден за почит към него и се смята за имен ден за всички носители на името Марк или Марко.

Марк, чието име означава "борец" или "мъжествен", е по произход евреин, но още като дете става последовател на Христос. Една от основните причини за това е майка му, която се отличава с почит към християнството и вярва безусловно в Иисус Христос, като дори е имала лични връзки с него. Животът на Марк се развива през 1-ви век, а той остава запазен в християнската история като един от Четиримата Евангелисти.

Марк не само е близък сподвижник на апостолите Петър и Павел, но и ги последва навсякъде, възхищавайки се на техния пример. Според исторически записи той построява собствена църква в Александрия. Този светец е известен както в православната, така и в католическата църква, като във втората често е известен с името Марко.

През 68-ма година на 25-ти април Марк отива в спасението, оставяйки зад себе си огромно наследство на християнската вяра и култура. Той е известен не само със своите евангелски писания, но и със своята вярност и преданост към Христос.

Името Марк или Марко е свързано и с римския бог на войната - Марс. Това име, характеризиращо се с мъжественост и борбеност, носи в себе си значимо послание за всички, които го носят.

В България името Марк или Марко може да не е много разпространено, но денят на Свети Марк се чества и в нашата църква, като се счита за важен празник за всички християни с това име.

Свети Марк, свързан с учението и дейността на апостолите, носи в себе си значимата мисия да разпространява Божието слово и да води хората към светлината на вярата. Неговият живот и дело са вдъхновение за мнозина дори и до днес, като неговият празник е време за споменаване и почитане на неговата святост и преданост. В този ден всички, които носят името Марк или Марко, могат да се радват на специалното внимание и поздрави, защото честват своя празник, а всички верници могат да се възползват от възможността да се вдъхновят от учението и примера на този велик светец.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти