Колко е важно да бъдеш смел... и да мечтаеш

Рут Колева
Снимка: Личен архив

Рут Колева

Срещнах я в едно приказно градче с 4000 жители. Напускала го е веднъж, заради престой в софийска болница. Анна от Балчик е един от най-вдъхновяващите хора, с които съм общувала напоследък.

Преди години никой не вярва, че тя ще сбъдне мечтата си - да произвежда необикновено вино с мед и всякакви интересни вкусове - от ябълка и роза, до бадем и диня.

Едно десетилетие по-късно тя вече е постигнала своето желание и е превърнала идеите си в реалност. В прекрасната ѝ винарна в Ботаническата градина в Балчик всяко лято идват стотици туристи и по-малко българи, защото те по всяка вероятност предпочитат традиционната ракийка с шопска салата.

И така... Влязохме през ниската врата на построената преди около 200 години къща, която е част от дворцовия комплекс. Веднага забелязахме, че автентичната обстановка на някогашната вила на царското семейство е съхранена изцяло. Седнахме на мебели, пълни с история, и започнахме да дегустираме всички чудесни напитки, които Анна създава в бутикови количества, тъй като виното е ръчно произведено от нея и помощниците ѝ.

По този начин всяка бутилка съдържа частица от мечтата на Анна, разказва историята ѝ, разпространява посланието ѝ и стига до този, който отпива от нея и, както самата мечтателка казва – позволява на всеки, вкусил виното ѝ, да бъде неин приятел, да се запознае с нея, да общува с нея чрез всяка нотка, която усеща на небцето си.

Когато слушах историите на Анна, си мислех колко истинска и неподправена е тази жена и че всеки трябва да следва мечтите си. И се усмихвах.

Анна говореше, а аз мечтаех заедно с нея. От разказа ѝ за това как е продала част от колекцията си от 7000 стари и ценни бутилки вино, за да си купи зелен трактор с "очи", с който да обработва новите 8 декара с дини, посадени тази година, за създаването на ново вино с диня, до свенливото споменаване на журналиста от вестник SUN, който така се впечaтлил от виното ѝ и от самата нея, че разказал за сбъдната мечта на Анна на страниците на британския таблоид и след това цяло лято във вълшебната ѝ винарна идвали англичани с вестник в ръка, в който била отпечатана нейната история....

От разказа разбирам, че, за съжаление, българите трудно споделят радостта на една сбъдната мечта и не се доверяват на виното на една жена. Повечето хора, които влизат за дегустация във винарната на Анна и никога не си тръгват с празни ръце оттам, са чужди туристи.

Затова когато аз понечих да си купя от нейните винени еликсири, тя извика една от помощничките си и ѝ каза: "Ела, тук има едни странни българи. Те харесаха виното ни. И искат да си купят от него." 

Тази реплика ме усмихна и натъжи едновременно.

Защото щеше да е толкова хубаво, ако повечето българи бяха така "странни" и оценяваха красотата на това, което прави и в което вярва Анна. Истории като нейната са за споделяне със света. Те би трябвало да вдъхновяват. Подобни примери за смелостта и вярата, без които крайната цел завинаги остава една недостижима химера, ме изпълват с щастие и смисъл.

Но за да ги усетиш, трябва да гледаш с широко отворени очи, да мечтаеш и да имаш куража да преследваш мечтите си, докато не станат реалност.

В тези летни дни ми се говори за мечти. Защото вярвам, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

И няма нужда да маскираме нерешителността и собственото си бездействие в излишна скромност, която – някои казват – краси човека.

Не намирам за честно да порицаваме хората, които действат, преследват мечтите си и работят в името на своите идеи непрекъснато. Те имат шанс. По-голям от шанса на тези, които просто наблюдават живота без да участват дейно в него.

В този момент отпивам глътка от великолепното ябълково вино на Анна... за нея, за смелостта, за мечтите.

Пишете на Рут Колева на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти