Еликсир на младостта

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Жените остаряват по-бързо от мъжете. Всеки го знае.

Може ли обаче биологичният ни часовник да бъде спрян?
С успешни или не толкова пластични операции, ботокс, лифтинг, липосукция, смяна на кръвта и какво ли още не, се опитваме да вървим срещу течението на годините.

Съпротивата ни срещу природата обаче става все по-трудна и репродуктивните ни възможности съвсем изчезват щом навлезем в менопаузата.

Екип от учени, ръководени от Джонатън Тили (специалист по репродуктивна биология в Масачузетската болница в Бостън), е изолирал в лабораторни условия стволови клетки от женски яйчници, способни да произвеждат яйцеклетки, които да могат да бъдат оплодени. Изследването върху мишки и хора оборва предишно схващане, че жените разполагат с фиксирано количество яйцеклетки, което не могат да превишат.

Дали откритието ще доведе до революционни последици не е сигурно, но в най-добрия случай ще позволи да се увеличи възпроизводителният период на жената.

Едва ли всички ще тръгнем да раждаме на възрастта на майките и бабите си преди изобщо да сме сигурни, че ще я достигнем. Но чисто психологически можем да се чувстваме  по-добре, ако знаем, че остаряваме поне наравно с мъжа, който е на нашите години.

И ако в близко бъдеще можем да разчитаме на неограничен ресурс на човешки яйцеклетки какво да кажем за увеличаването на населението на Земята? Тя и без друго скоро ще ни стане тясна.

Да му мислят следващите поколения. Нашето се възпроизведе по природните закони.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти