Разбит мит: Ето за какво отговаря всяка половина на човешкия мозък

Една от най-значимите идеи по отношение на човешкия мозък е, че той има две половини, разделени по средата. Смята се, че лявата страна контролира функциите, свързани с логиката, а дясната страна - тези, свързани с абстрактната мисъл и творчеството. Това разбиране обаче е твърде опростено. Затова в тази статия ще ви разкрием по-подробно тайните на двете полукълба на човешния мозък.

Когато погледнете човешкия мозък, той е доста видимо разделен по средата. Това физическо разделение е това, което кара ранните психолози да приписват психологически теории, т.е. лявата страна срещу дясната страна. Централните области на мозъка като стриатум, таламус, хипоталамус и мозъчен ствол са изградени от непрекъсната тъкан, но също така са организирани с лява и дясна страна.

8 ежедневни навика, които увреждат мозъка ни

Лявата и дясната страна контролират различни функции на тялото, като движение и зрение. Например лявата страна на мозъка контролира дясната ръка и крак и обратно.

Прекомерното разширяване на тази идея обаче е мястото, където възникват проблеми. Погрешното схващане, че почти всички мозъчни функции се обработват или от лявата страна на мозъка, или от дясната страна на мозъка, може да бъде проследено до психиатрите през 1800 г. Те заключават, че пациентите, които имат проблеми с общуването, имат увреждане на левия темпорален лоб (комуникацията се контролира от лявата страна на мозъка).

Тази идея завладява въображението на научната общност, както и на автора Робърт Луис Стивънсън, който пише за логическото ляво полукълбо, конкуриращо се с емоционалното дясно полукълбо. Лявата и дясната страна на мозъка се персонифицират в героите д-р Джекил и г-н Хайд (едната страна е добра, а другата зла). Това също води до асоциации за ред и хаос.

По-късно психолозите установяват, че ако изследват поведението на пациенти, чиито полукълба са разделени или им липсва едно полукълбо, те все още могат да покажат редица поведения, както логични, така и творчески.

Въпреки това е открито, че едната страна на мозъка е по-активна от другата за някои функции. Езикът е по-локализиран отляво, а вниманието отдясно. Следователно едната страна на мозъка може да върши повече работа, но това обикновено зависи от функцията, а не от човека.

Няма твърди научни доказателства, които да предполагат, че хората имат доминиращи страни на мозъка. Някои хора може да са изключително логични, а други може да изглеждат изцяло креативни и артистични, но това няма нищо общо с това кои страни на мозъка им са доминиращи.

тест мозък
Снимка: iStock

Например, ако трябва да решим сложна математическа задача, може да се наложи да сме изключително креативни, за да го направим. По подобен начин към много произведения на изкуството трябва да се подходи с помощта на логически методи. Например, на най-просто ниво, един художник може да трябва да изчисли колко голяма трябва да е главата на човек в съотношение с краката му.

Почти всичко, което нашият мозък прави, изисква той да функционира като едно цяло, въпреки че е разделен в същото време. Така че мозъкът работи по модулен начин, което би било погрешно да се сведе само до ляво и дясно, и тези части на мозъка също работят заедно, за да изпълняват функции (например, когато говорим с някого, може да използваме множество области , ако не всички).

Мозъкът работи така, както работи една правителствена система: има много различни функциониращи части, които (трябва) да работят заедно от време на време.

11 пробиотични храни, които са полезни за здравето на тялото и мозъка

Защо нашите мозъци са еволюирали да работят по този начин?

От еволюционна гледна точка ползата от това е, че ако една част от мозъка се "провали", човек не остава напълно неспособен да прави каквото и да било.

Мащабните абстракции с ниска разделителна способност (т.е. разбирането на нещо като сбор от неговите части) са склонни да се случват в дясното полукълбо, а детайлните структури на знания с висока разделителна способност (т.е. език) са склонни да се случват в лявото.

Фундаменталната разлика не трябва да се разбира само като език срещу неезик или математика срещу нематематика, а по-скоро овладяна територия срещу относително неизследвана и неовладяна.

Друго свободно обобщение е, че лявото полукълбо ще функционира чрез активиране на поведението, а дясното полукълбо може да се счита за отговарящо за инхибиране на поведението.

Лявото полукълбо се занимава с обработка на текст, докато дясното полукълбо се занимава с изображения. Лявото полукълбо се занимава с линейното мислене, а дясното - с холистичното мислене. Лявото полукълбо се занимава с разпознаване на детайли, докато дясното полукълбо се занимава с разпознаване на образи.

По подобен начин лявото полукълбо е добро за генериране на детайли, а дясното полукълбо - за генериране на модели. Може да се счита, че лявото полукълбо управлява най-вече фините двигателни действия (плетене), докато дясното полукълбо се занимава с грубите двигателни действия (бягане).

Топ 7 най-вредни храни за мозъка

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти