Какво се случва с мозъка ни, ако спрем да носим грим

Гримът е неразделна част от рутината на повечето жени. Всяка една от нас си има своите любими продукти, на които разчита, но какво се случва психологически, ако останем без тях?

Тъмни кръгове под очите, матов, неравномерен тен и следи от акне – почти всички виждаме подобна гледка в огледалото сутрин и сме свикнали веднага да посягаме към вълшебния несесер с гримове.

В периода на пандемията преди почти 4 години обаче много жени се приспособиха към това да се виждат без грим и започнаха да приемат повече естественото си лице. Може би сте от тях и дори сте установили, че сте започнали да изглеждате по-добре.

Вчера ви разказахме за примера и опита на певицата Алиша Кийс, която още през 2016 г. реши да не носи грим и многократно се появява напълно натурална на червения килим и на концерти. 

грим
Снимка: iStock

По-здравословен ли е тенът ви без ежедневното мазане с продукти или възприятието ви за естественото ви лице се е променило? Е, психолозите имат научно обяснение за този феномен.

Какво смятат психолозите
„Когато се гримираме“, казва холистичният психотерапевт Дженифър Пепър пред сайта purewow.com, „ние изпращаме съобщение до нашето подсъзнание, че имаме недостатъци и че тези недостатъци трябва да бъдат заличени или прикрити.“

По същество, обяснява Пепър, ние сме по-щастливи от променения си външен вид и се идентифицираме силно с него, защото това влияе на това как се чувстваме вътрешно. В крайна сметка много жени смятат, че не приличат на себе си без грим, защото идеята на мозъка им за това как изглеждат е неразривно свързана с „коригираната и подобрена“ версия.

„За много от нас нашата рутина ни държи в съответствие с нашите цели. Ако тя включва грим, тогава има смисъл, че пропускането му може да ни накара да се почувстваме малко неуравновесени. Тези малки дисбаланси могат да се натрупат и да ни накарат да се чувстваме по-малко уверени в себе си.“

Затова явно изпитвате не просто негативна реакция на мозъка спрямо вашата представа за себе си, но и реагирате подсъзнателно на прекъсването на познатия модел.

И така, какво се случва с мозъка ви, когато спрете да носите грим?
Е, вие сте нарушили рутината и, според психолога Меган Райс, мозъкът разпознава, когато пропускате стъпки от нея. Но точно както създавате рутина с гримирането, можете да създадете рутина и без него: „Колкото повече правим нещо, толкова по-добре се чувстваме и тогава можем да се научим да се абстрахираме от мнението на другите.“

грим
Снимка: iStock

Това обяснява защо да се възприемате позитивно без грим не се случва за една нощ, отнема време, за да се развие като рутина. Ако обаче свикнете, може да ви се стори досадно и излишно да се гримирате ежедневно.

Имай предвид още, че отнема време на мозъка ви, за да се пренастрои относно новата ви представа за себе си. Когато решите да сте без грим или да го носите от време на време – да речем за видео среща в работата – започвате да разбирате по-ясно връзката си с грима.

„Питате се: за другите хора ли го правя или за себе си?“ – подчертава Пепър. След като си изясните ролята, която гримът играе в живота ви, можете да помогнете на мозъка си да коригира представата ви за себе си, ако е била свързана с очертаната, „подобрена“ версия на вас самите.

грим
Снимка: iStock

„Говорете със себе си по любящ начин. Това ще изпрати съобщение до подсъзнанието ви, че струвате повече от външния си вид и ще направи чудеса за вашето самочувствие и живота ви като цяло.“, съветва още тя.

Клиничният психолог Даниел Шер коментира, че според основния закон на поведенческата психология колкото по-често сте изложени на нещо, което ви кара да се чувствате неудобно, толкова по-лесно става.

Проучване от 2016 г., представено в Американската асоциация на психологите, моли жени да се гледат в огледалото всеки ден в продължение на две седмици без грим. С течение на времето те стават по-уверени и състрадателни към себе си. Общите им нива на дискомфорт също спадат.

Но Шер вярва още: „Според мен, да се виждаш без грим многократно дава шанс да поставиш под съмнение посланието, което продължаваме да получаваме на културно ниво – че можеш да се чувстваш добре, само ако изглеждаш „представително“.“

грим
Снимка: iStock

В този смисъл ние не само предефинираме нашата представа за красота, но и нашите културни възприятия като цяло.

Ако не се гримирате, ще има ли полза за кожата ви?
Гримът не е непременно лош за кожата ви. Но даването на продължителна почивка от козметични продукти няма да ви навреди. Това може да помогне на кожата ви да се изчисти, като остави на порите ви повече възможност да дишат, а също така може да ви помогне да определите от какво кожата ви наистина, наистина се нуждае. Може би, ако си починете от основата и коректора, ще видите, че кожата ви не е толкова суха или толкова мазна, колкото сте предполагали.

Какво ще се случи с кожата ти, ако спреш да се гримираш

Но най-важното е, че ще ви помогне да видите истинската красота на лицето си.

Прочетете още:  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти