Бунт срещу нормите за красота: как годините без грим повлияха на Алиша Кийс

През 2016 г. популярната певица Алиша Кийс взе решението да не си слага грим, като оттогава на няколко пъти се е появявала напълно натурална на червения килим. По-късно тя разкрива какво е вдъхновило решението и как връзката ѝ с грима се е развила през годините.

Алиша си спомня, че нейната несигурност да не носи грим се е зародила, когато е започнала да се изявява на сцена само на 16 години.

Алиша Кийс
Снимка: Getty
  2016 г.

„Всичко беше изпълнено с безпокойство, натиск и стрес и кожата ми ставаше все по-зле и по-зле“, разказва тя.

„Продължих да прикривам [проблемите по кожата си] и направих всичко по силите си да ги крия, защото хората могат да бъдат толкова злобни. След известно време започнах да чувствам, че не съм красива, ако нямам грим.“

7 години по-късно изпълнителката позира за корицата на InStyle за юни 2023 г. Тогава тя каза за списанието, че в крайна сметка е осъзнала, че пътуването ѝ към това да се чувства комфортно в кожата си „не е свързано с грима“.

„Преминах през собственото си преживяване, когато наистина се бунтувах срещу това, което хората ми казваха, което ми казваха светът и обществото относно това как трябваше да изглеждам“, споделя 43-годишната относно решението си да спре да използва козметика.

Алиша продължава разсъжденията си по темата така: “Когато преминавах през своя бунтарски момент, на който очевидно светът стана свидетел заедно с мен, просто опознавах себе си.“

Кийс признава пред InStyle, че е било нужно да се вгледа малко по-дълбоко в себе си, за да осъзнае истината.

Алиша Кийс
Снимка: Getty
 2018 г.

„Не става въпрос за грим или липса на грим. Нито за спирала, липсата на спирала, дали имам червило, или не.“

Певицата смята, че фокусирането върху това как „искате да изразите себе си и какво пространство да поискате за себе си“ е важна стъпка в израстването на човек. И основна част от тази стъпка е това една жена да постави някои граници. Тя приема решението си да се показва пред целия свят без грим като важна част от това да открие коя и каква иска да бъде.

Докато Алиша Кийс решава напълно да се откаже от грима през 2016 г. като акт на бунт срещу стандартите за красота на обществото, през годините след това тя бавно започва да включва минимален грим в своята рутина.

Алиша Кийс
Снимка: Getty
 2020 г.

Впоследствие решава да пусне своя собствена марка за красота, Keys Soulcare. Това изглежда парадоксално за всички, които знаят колко дълго тя отказва да се гримира.

Но носителката на Грами обяснява, че се фокусира върху това да поддържа всичко, включително и бюти рутината си, „просто“.

„Понякога имате нужда от повече, понякога искате по-малко“, обяснява тя.

Алиша Кийс
Снимка: Getty
 2023 г.

Това не е първият път, когато Кийс говори за избора си да се откаже от козметиката. Още през 2017 г. тя сподели за Allure, че не е „роб на грима“.

„Но аз също не и съм роб на това да не нося грим“, добавя тогава тя. „Мога да избирам във всеки един момент. Това е мое право.“

И това е и нейният съвет към всички жени – да не робуват на стереотипите и да създадат свои собствени стандарти за красота.

Алиша Кийс
Снимка: Getty
 2024 г.

Преди няколко дни Алиша Кийс се присъедини към колегата си Ъшър в зрелищното шоу между полувремената на финала на "Супербоул". Повече за наелектризиращото ѝ изпълнение вижте във видеото горе. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти