Най-лошите храни срещу здравето на мозъка

Един от начините да подобрите мозъка си е да намалите приема на някои от най-лошите храни за неговото здраве.

„Да имаш оптимално здраве на мозъка означава минимизиране на възпалението и излагането на токсини, да си метаболитно гъвкав, да имаш поддържаща енергетика – кръвен поток, оксигенация, митохондриална функция и хранителни вещества – и да имаш достатъчна невротрофична подкрепа“, казва пред изданието Eat This, Not That д-р Дейл Бредесен, изследовател по невронауки и експерт по невродегенеративни заболявания.

Има много фактори, които могат да повлияят на риска от проблеми с мозъка, като някои от тях са напълно извън човешкия контрол (като генетика и възраст). Но има други фактори, зависещи от нас като избягване на тютюнопушене, поддържане на физическа активност и здравословно тегло, и др.

А що се отнася до храненето, установено е, че спазването на богати на антиоксиданти модели на хранене като средиземноморската диета и фокусирането върху хранителни вещества, сред които омега-3 мастни киселини и витамини от група В, може да помогне да поддържате здравето на мозъка си по естествен начин. Високият дневен прием на плодове и зеленчуци може да доведе до по-добри когнитивни резултати в сравнение с тези при хората, в чиято диета присъстват малко количества плодове и зеленчуци.

От друга страна, има определени храни, които работят срещу целите ви за здраве на мозъка, особено ако ги включвате често в менюто си.

В галерията вижте 7 най-лоши храни за здравето на мозъка, които трябва да ядете в много ограничени количества (ако изобщо ги приемате), за да накарате ума си да работи възможно най-добре:

Топ 7 най-вредни храни за мозъка

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти