Ето кога човек е най-зара́зен при боледуване от коронавирус

Пулмологът д-р София Ангелова гостува в ефира на „Неделята на NOVA” и обясни как коронавирусът се развива в човешкия организъм.

„COVID-19 протича в два етапа. Първият етап е, когато човек се заразява, симптомите обикновено се проявяват след четвърти, пети или шести ден. Два дни преди това човек може да бъде заразен за останалите. Вирусът попада в дихателната система, в горните дихателни пътища, свързва се с тях и започва неговото бързо размножаване“, разказа д-р Ангелова за зрителите на NOVA.

► Внимавайте за този най-ранен симптом на коронавирус

Тя обяснава още, че в този период от време може да се усети сухота и дразнене в гърлото – симптоми, на които човек може да не обърне внимание, но те са много важни, предават от Vesti.bg. Когато се включи имунната система, започва защитната реакция. Особеностите на имунната система при отделните хора е причината за различното протичане на болестта, обясни д-р Ангелова.

Какво да правим при съмнение, че имаме коронавирус

„Първият симптом – висока температура. Хората се стряскат и плашат, но температурата не е симптом, който изисква бърза помощ. Тя е защитна реакция на организма. Вирусът умира при 38-39 градуса. Нашият организъм е така устроен, че да се бори с вируса“, добави пулмологът.

Д-р Ангелова поясни, че освен температура, заболелият може да има главоболие, диария, болки в мускулите и ставите. Важен симптом се оказва задухът, но такъв се причинява и от паник атаки, които много от заразените получават вследствие от стреса.

„Ако имунната система реагира адекватно, до 10 дни симптомите изчезват. Остава умора, от която човек се възстановява. Когато обясниш на човек, че температурата е защитна реакция, той се успокоява. Когато човек е спокоен, оздравителният процес се съкращава. Вирусът преминава за 10 дни при здравите хора, при децата. В тези 10 дни PCR тестът и голяма част от антигенните тестове са положителни“, каза още д-р Ангелова.

По думите ѝ вторият етап от заболяването настъпва след тези 10 дни. Тогава имунната система става все по-активна, започва да отделя цитокини и хемокини и води до възпалителен процес, който засяга кръвоносните съдове. Дихателната ни система се състои от тръбички, които завършват с алвеоларни сакчета, обградени с кръвоносни съдове. Когато тези съдове се възпалят, те нарушават движението на кръвта и създават условия за тромбообразуване.

Храни, които разреждат кръвта

„В този период от време не толкова рентгенът, колкото скенерът е този, който ни помага и ни показва тези изменения“, коментира д-р Ангелова и добави, че скенер и рентген са необходими във втората фаза на заразяването.

„Това не е пневмония, причинена от бактерии, за да започнем веднага антибиотично лечение. Трябва търпение и спокойствие. Когато измененията обхващат по-висок процент от белия дроб, тогава се получава задух“, обясни пулмологът.

Д-р Ангелова подчерта, че тя и нейните колеги изнемогват при сегашните условия. „Колегите в болниците работят без глътка въздух и без капка вода, защото са облечени в защитни облекла в своите 24-часови дежурства. Респект и огромно уважение към моите колеги - лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти, всички сме на предния фронт в битката с един невидим враг“, заяви тя и отправи послание към обществото за дисциплина и уважение помежду си.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти