Кога трябва да се тестваме за коронавирус?

коронавирус
Снимка: Istock

Евгений Тимаков, специалист по инфекциозни болести и ваксинолог, главен лекар на медицински център „Лидер-Медицина“, каза пред радио Sputnik кой тест за коронавирус да изберем и кога да се тестваме, предават dariknews.bg.

Има три теста за коронавирус, от които можете да избирате - PCR намазка и тестове, които определят два различни типа антитела. Всички те са добри и ефективни, но е важно да разберем защо да ги правим и да ги използваме в точното време, каза Евгений Тимаков.

„Тестовете са абсолютно информативни. Всичко зависи от деня на заразяването. Ако човек току-що е бил в контакт с пациент и сам започне да се разболява, тогава трябва да се направи PCR тест.“

коронавирус
Снимка: Istock

„По-надежден резултат се получава чрез тест, ако се вземе цитонамазка от орофаринкса и от назофаринкса и се смеси в една епруветка“, каза Евгений Тимаков.

Има смисъл да се направи PCR тест и след първите 14 дни от заболяването, след което трябва да проверите тялото за антитела

„В този случай е необходима PCR, за да се определи дали човек се е възстановил, дали вирусът се разпространява във външната среда или не. Ако няма активна изолация на вируса, тогава човекът не е заразен“, заключи лекарят в интервю за радио Sputnik.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти