Билката ехинацея

Билката ехинацея
Снимка: Thinkstock

Ехинацеята е красиво цвете, което може да се види в много дворове и градини, но малцина от нас знаят, че всъщност пурпурното цвете може да се използва като целебна билка.

Привържениците на билколечението я познават като полезно растение, което се прилага успешно при първите симптоми на настинка и грип.

Растението е многогодишно тревисто и произхожда от Северна Америка. Само три от познатите общо девет вида притежават лечебни качества. Затова е добре билката да се закупи от специализиран магазин или дрогерия.

Цветето билка е било добре познато на северноамериканските лечители и шамани, които са го намирали в степните области и са го използвали често в традиционната индианска медицина. След това то добива популярност сред заселниците, а по-късно се разпространява в Европа

По време на цъфтежа през юли и август красивото растение се обагря с конусовидни розово-пурпурни и бели едри цветове, които наподобяват формата на маргаритки. Във фитотерапията се използват стъблата, цветовете и корените на ехинацеята.

Изследвания на Кралския колеж по медицина на Великобритания показват, че ехинацеята е единствената алтернатива на лекарствата, препоръчвана от лекарите при начални изяви на простудни заболявания. Екстракт от цветето успешно се използва при поява на болки в гърлото и нов възпалителен процес.

Ценните качества на билката се дължат на флавоноидите, на които е богата, както и на полизахариди, бетанин, инулин, фенолни съединения и фитостероли. Все още обаче не са добре изследвани и изучени останалите вещества, които ехинацеята притежава – ехинацеин, ехинолон и ехинцен.

Поради този факт някои учени отричат лечебните му свойства, докато други залагат на антивирусния му ефект и справянето му с възпалителните процеси на горните дихателни пътища, гърлото и ушите.

Днес билката се прилага успешно като имуностимулиращо средство, което действа върху производството на Т-клетките и подпомага способността на лимфоцитите да се справят с бактериите в човешкия организъм. Използва се и при лечение на артрит и ревматизъм, както и превантивно при стрес и за укрепване на паметта.

Приложението на пурпурното цвете е в няколко основни форми – като чай, тинктура или мехлем.

Най-честата употреба на ехинацеята е като запарка от свежи или изсушени цветове. За целта 1 с.л. цвят се запарва с 500 мл. вряща вода.

Може да се приема профилактично за не повече от 10 дена или като гаргара при възпаление на гърлото. Малките деца и бременните жени, както и страдащите от алергии трябва предварително да се консултират с лекар.

Все още учени и лекари спорят по въпроса дали ехинацеята е обикновено цвете от градината или билка с доказани лечебни свойства. Качествата й обаче не бива да се пренебрегват с лека ръка, а пурпурното цвете навярно тепърва ще заема полагащото ѝ се място в природолечението.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти