Храна за паметта

Храна за паметта
Снимка: netinfo

Кристина Гочева

Не е тайна, че за доброто здраве на тялото и ума е нужно здравословно, разнообразно, добре балансирано и богато на пресни храни меню.

Всяка една храна, обаче, има свойства, които отговорят на специфични нужди или поддържат определени функции на тялото. Храните, по-долу, например, благодарение на полезните вещества, които съдържат, помагат по естествен начин за запазване на паметта и умствената яснота и служат като превантивна мярка срещу свързания с възрастта когнитивен упадък.

Риба
Това е най-добрият източник на омега-3 есенциални мастни киселини, които са от съществено значение за функционирането на нервните клетки. Ниските нива на омега-3 са свързани с по-висок риск от загуба на паметта и дори с болестта на Алцхаймер. Ще ги откриете в риби като сардини, скумрия, сьомга, аншоа, херинга, риба тон (с изключение на консервираната). Включете ги в менюто си няколко пъти седмично, като избягвате високи температури и дълго готвене, защото ще разрушите ценните омега-3.

Куркума
Подправката с цвят на къри съдържа куркумин. Активна съставка, която е естествен антиоксидант и антибиотик. Със забележителни противовъзпалителни свойства, изключително полезен за нервната система и истинска превенция на Алцхаймер. Спокойно можете да поръсите куркума върху храната, вместо сол.

Горски плодове
Боровинки, къпини, малини, френско грозде и ягоди. Всички те съдържат флавоноиди (включително антоциани), мощни антиоксиданти, полезни за правилното функциониране на мозъка, със способност да укрепват кръвоносните съдове и подобряват тяхната еластичност. Редица изследвания, доказват полезността за паметта и когнитивните функции. Консумирайте ги като лека закуска, винаги когато имате възможност.

Орехи
Ядките известни като "храна за мозъка", също съдържат омега-3 и витамин Е. Имат силно антиоксидантно действие и са от съществено значение за добрата функция на мозъка. Доста се спекулира с високата калоричност на орехите, но една шепа орехи дневно ще ви даде необходимата енергия и ще ускори метаболизма ви, така че спокойно, не се фиксирайте в броене на калории.

Броколи
Изследванията показват, че броколите, зелето, брюкселското зеле и карфиола са сред най-полезните зеленчуци. Подобряват паметта, нивото на концентрация и намаляват риска от болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Съдържанието на фолиева киселина в тях, понижава нивата на хомоцистеин. Те са страхотни за паста и може да заменят обичайния доматен сос.

Яйца
След дълги години на истинска демонизация, в крайна сметка се оказа, че не бива да ги изхвърляме от менюто си с лека ръка. Те са ценна храна дори и за ума. Жълтъкът съдържа витамин Е и е богат на холин, от който в тялото се образува ацетилхолин - невротрансмитер с решаващо значение за паметта.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти