Билката стевия

Билката стевия
Снимка: Thinkstock

В разгара на летните жеги търсим все по-нискокалорични разхлаждащи напитки, които да утоляват жаждата ни, но и да не съдържат голямо количество захар и подсладители.

Билката стевия е един от най-подходящите варианти за това. Тя е близка по вкус до бялата захар, но не съдържа калории.

Растението е било известно още от древността, когато индианското племе гуарани са дъвчели листата му и правели целебен чай от “сладката трева”. Те използвали малките листенца и цветчетата не само за подслаждане, но и за промиване и лечение на рани.

Давали я дори на малки деца за укрепване, като и на бременни и кърмачки за възстановяване. Лечебната билка била не само безвредна, но и полезна за здравето.

През XVII-XVIII в. стевията става популярна в цяла Латинска Америка, а по-късно и в Европа. Днес Япония е най-големият пазар на билката, а японците най-масовите консуматори. Известните с умереното си хранене и здравословна кухня японци използват стевията вместо захар за производството на все повече продукти.

Според проучване на Световната Здравна Организация “медената билка” е напълно безвредна, а единствените опасения са, че консумацията на по-високи дози може да доведе до понижаване на кръвната захар и рязко падане на кръвното налягане.

Стевия е храстовидно растение, листата на което са около 30-40 пъти по-сладки от захарта, а екстрактът достига нива до 300 пъти по-сладки от бялата захар. Богата е на гликозиди (стевиозиди), които участват в обмяната на веществата в човешкия организъм и нормализират нивото на кръвната захар.

Билето съдържа витамините А, С и тези от групата В, минералите калий, желязо, цинк, калций, магнезий и селен, както и пектин, фибри и аминокиселини.

“Медената билка” понижава нивото на “лошия холестерол”, подобрява работата на сърдечно съдовата система, укрепва имунната система, благоприятства стомашно чревния тракт, черния дроб и успокоява нервната система.

Стевията е полезна за зъбите и венците като ги предпазва от кариеси и пародонтоза. Има противовъзпалително и антисептично действие. Освен изброените й качества, сладката трева е силен антиоксидант и редуцира свободните радикали.

Въз основата на проучвания и доказателства за полезните качества на стевията може да се заключи, че тя е най-добрият заместител на захарта. На пазара се предлагат разнообразни продукти, които използват билката като хранителна добавка. Тя може да се намери в аптеките и на диетичните щандове в хранителните магазини.

Любителите на стайни растения могат да си засадят и отгледат сами храстовидната стевия, която достига до 60-80 см. височина. Билката изисква южно изложение с достатъчно светлина, умерено поливане и периодично наторяване и подхранване.

Направете си чай от листата й, охладете го, сипете го в дълбока чаша и украсете с резен лимон. Ще се учудите колко лятно приятно ще ви подейства тази свежа напитка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти