Защо кълновете са така полезни

Пълни шепи със здраве
Снимка: Thinkstock

Най-хубавото на кълновете е, че всеки може да си ги отгледа вкъщи, претъпкани са с полезни съставки, не се скъпи и като цяло са една от най-екологично чистите храни, която може да си набавим в днешно време, пише здраве.bg.

А ако в менюто ни често присъстват кълнове от различни растения, това със сигурност ще ни помогне да се чувстваме енергизирани, a и по-лесно ще редуцираме някой излишен килограм. Сега ви предлагаме списък с най-полезните зърнени култури, чиито кълнове няма да ви донесат нищо друго освен чиста порция здраве и свежест.

Леща
Най-често е подходяща за профилактика на грипа и острите заразни заболявания. Освен това тя спомага за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта, т.е. прави ни по-активни и работоспособни. Освен на яхния – нейните кълнове могат да се добавят и към различни видове салати.

Пшеница
Богата е на целулоза, която пък стимулира работата на червата и стомаха. Ето защо кълновете ѝ са особено препоръчителни за всички, страдащи от гастрит. Пшеничните кълнове се комбинират най-вкусно с извара или кисело мляко.

Соя
Органичното съединение лецитин в соята възпрепятства образуването на камъни в бъбреците и холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Соевите кълнове помагат за подобряването на паметта. Пригответе си салата от скариди или риба, гъби и соеви кълнове, леко запържени със зехтин, а за финал прибавете и малко кафяв ориз. Соевите кълнове се съчетават отлично с извара и меки сирена.

Броколи
То се смята за един от зеленчуците, които най-успешно намаляват риска от злокачествени образувания, а в кълновете му има 10 пъти повече ценни вещества, отколкото в самия зрял зеленчук. Смесете ги със зелена салата и сметана или ги сервирайте като гарнитура към печени картофи или други зеленчуци.

Бадеми
Техните кълнове съдържат до 60% масла, богати на незаменими аминокиселини, а също така витамините Е и В. Смята се, че бадемовите кълнове укрепват зрението и помагат при главоболие. Те са по-сладки от самите бадеми. Съчетани със сушени сливи (или други сушени плодове) са подходящи за залъгване на апетита между основните хранения.

Тиква
Цинкът, съдържащ се в големи количества в тиквата, повишава работоспособността, успокоява организма и регулира съня. Прорасналите тиквени семена се препоръчват при проблеми с потентността и са ефективни за профилактика на простатита. Смесете ги с мюсли и мляко за една пълноценна закуска.

Сусам
Точно тези кълнове изобилстват от калций - около 1500 мг на 100 г, т.е. доста повече, отколкото в сиренето. Намажете филия ръжен хляб със сирене и я посипете с кълнове от сусам.

Разбира се, не бива да пропускаме бобовите (укрепващи имунитета), граховите (понижаващи холестерола и повишаващи тонуса), слънчогледовите (предпазващи ни от чернодробни и сърдечносъдови заболявания) и ленените (тонизиращи перисталтиката) кълнове.

Как да си приготвим кълнове у дома
Кълновете са нетраен продукт - те не се запазват дълго време и затова има смисъл сами да си ги отглеждаме. Още повече, че това не е никак трудно - измийте семената със студена вода, изсипете ги на тънък слой в съд с плоско дъно, отгоре ги покрийте с марля и ги залейте с вода (със стайна температура).

След това поставете съда на тъмно и проветриво място, като единственото условие е марлята да се поддържа влажна. Ако температурата в помещението е по-висока, кълновете могат да мухлясат, а ако е по-ниска от 18 градуса растежът им спира. След 1-3 дни кълновете могат да се ядат, като първо трябва да се измият добре със студена вода (за да се отстрани специфичната миризма).

Препоръчителната всекидневна норма кълнове е 50-100 г.

Важно
Семената, които купуваме не трябва да са обработвани. Например обикновеното жито, което се продава, е парено и независимо какви грижи полагаме за него няма шанс да покълне, кафявата елда също, защото е бланширана. Културите за посев пък са обработвани с различни химикали против вредители. Най-голям избор от сурови и идеални за покълване екологично чисти семена има в здравословните и биомагазини, както и на специализираните щандове в по-големите супермаркети.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти