Как да познаем колко захар има в храните

Сладък живот не омръзва
Снимка: Thinkstock

Ако се научим да разпознаваме истинското количество захар в храните, това със сигурност ще ни помогне да правим по-качествен избор относно приеманите продукти, пише здраве.bg. Според института по обществено здраве към Харвардския университет средно човек консумира 22 чаени лъжички захар на ден, което се равнява на 350 от т.нар. "празни калории". Тъй като добавената захар има много имена, е полезно да се научим как да ги идентифицираме върху етикетите на стоките.

Хранителна информация от етикета
Етикетите ни показват грамажа, но не различават натуралната захар като фруктозата в плодовете от изкуствено добавената такава. Често практикуван от фабриките трик при преработените храни е да използват повече от един вид захар, за да не показват, че тя е водещата съставка. На етикетите компонентите са изписани в последователност, зависеща от количеството им в продукта.

Производителите могат да избегнат посочването на захарта като една от първите съставки и най-често изброяват всеки вид захар отделно по-назад в списъка. За да избегнем това, е важно да проверяваме етикетите за общото количество захар.

Съдържание на захар в храните без етикет
Добре е да имаме и книжка или да си изтеглим програма, които да служат за хранителен гид или брояч на калории, съдържащи информация колко грама захар има в порция от определена суровина. Целите необработени храни рядко имат етикет със съдържание и информация за продукта.

Някои храни като плодовете, зеленчуците и млечните продукти са изградени от естествено възникващи захари. Особено богати на натурална захар са тропическите плодове, зрелите банани, динята и фурмите.

Изсушените плодове са концентриран източник на фруктоза. Сред тези пък с по-ниско съдържание на захар са ябълките, крушите и дребните горски плодове.

Видове захар
Научаването на различните имена на скритата захар ще ни помогне да я избегнем по-лесно. Названията на захарта, използвани по-често от производителите, завършват на "-оза" като декстроза, малтоза и фруктоза. Захарозата е друго наименование на трапезната захар, а лактозата е форма на захар, съдържаща се в млякото. Фруктозата наричаме плодовата захар. Достъпна е в гранулирана форма и се използва като подсладител.

Някои хора имат проблеми с храносмилането на фруктоза и лактоза. Други често срещани захари са тези в меда, царевичния сироп, оризовия сироп, меласата и кленовия сироп.

Съвети
Съдържанието на натурална захар се брои като въглехидрати. Ако количеството захар не е посочено отделно на опаковката, трябва да проверим въглехидратите в грамове. Храните, богати на фибри, помагат на тялото да преработва и съответно да усвоява захарта по-бавно. Изяждането на една ябълка води до по-постепенен отговор на кръвната захар в сравнение с изпиването на една подсладена напитка.

Според учените от Харвард е добре да внимаваме и за зърнените закуски, защото някои от тях съдържат над пет грама захар на порция. Нискомаслените десерти, сосовете за барбекю, за спагети и консервираните плодове обикновено съдържат добавена захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти