Този плод не спира да ни дарява целогодишно със здраве

Голямата ябълка
Снимка: netinfo

Ябълката, която всеки народ смята за свой плод, всъщност се е родила в Хималаите. Култивирана е за първи път в Мала Азия, откъдето се е разпространила в Кавказ, Египет и Палестина като постепенно е завладяла целия останал свят.

Спомената е в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим, но едва през миналия век добива значението си на изключително за здравето природно съкровище. Този овален плод е богат на много витамини, минерали и микроелементи, сред които:

* Витамин C - дори в сладките сортове се съдържат 30 гр витамин C на 100 гр ябълки. Аскорбиновата киселина (витамин C) помага на организма да разгражда отровните вещества, ревитализира клетките и засилва имунната система.
* Витамин E - препазва тъканите от увреждане, действа срещу целулит и стяга структурата на кожата, което прави ябълката изпитано природно средство срещу бръчки.
* Витамин PP - лесно се справя с умората, депресията и безсънието.
* Калий - до 180 мг от този елемент се съдържа във всяка ябълка. Той има значение за предаването на нервните импулси и помага за мисловните процеси.
* Желязо - подобрява състава на кръвта и влияе благотворно на паметта.
* Магнезий - укрепва мускулите и костите.
* Пектин - заедно с целулозата, действа благотворно на обмяната на веществата и стимулира храносмилането. Много добре изчиства червата и допринася за по-бързото сваляне на килограми.
* Йод - съдържа се в семките на ябълката и е полезен за щитовидната жлеза.

Ябълката съдържа още полифеноли, които:
* Разграждат мазнините - клинични изследвания, проведени в Япония, сочат, че изяждането на три ябълки на ден преди основното хранене понижава съдържанието на мазнини в кръвта с най-малко 20%.
* Подсилват клетъчните стени - помагат за тяхното възстановяване след увреждане, като по този начин предотвратяват проникването на вредни вещества в кръвта.
* Неутрализират действието на свободните радикали - предпазват клетките от израждане и намаляват риска от развитие на злокачествени заболявания.

Изпитани лечебни рецепти с ябълки:
* Против висока температура - челото се налага с компрес от ситно настъргани ябълки в слой с дебелина 1 см върху двупластова марля.
* При остър и хроничен бронхит - ябълките се нарязват на дребно и се задушават в малко вода на бавен огън, а от получената смес се приемат по 1-2 супени лъжици на всеки кръгъл час.
* При уморена кожа - настъргва се една ябълка без кората, изстисква се сокът от нея и се изсипва на марля, която се поставя върху лицето за 15-20 мин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти