Всички го обичаме: Владо Пенев, който днес навършва 61

Владо Пенев
Снимка: NOVA

Един от най-обичаните български актьори днес празнува своя 61-ви рожден ден!

Владимир Николов Пенев е роден на 24 октомври 1958 г. в София, а средното си образование завършва в 8 СОУ „Васил Левски“. От 1982 г. е магистър по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Николай Люцканов с асистент Маргарита Младенова, ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

От 1985 до 1992 г. е в състава на Младежки театър „Николай Бинев“ в София, а след това се присъединява към трупата на Народен театър „Иван Вазов“. От 2003 г. играе в състава на Малък градски театър „Зад канала“.

Сред многобройните му награди са „Златна маска“ на Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“ на Театрална работилница „Сфумато“ (2007), „Аскеер“ през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на К. Илиев с режисьор Маргарита Младенова, „Аскеер“ през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, „Риека 2007“ за главна мъжка роля, „Златна ракла 2000 г.“ за „Пясъчен часовник“ с режисьор Георги Дюлгеров.

През 2010 г. е номиниран за „Аскеер“ за поддържаща мъжка роля в „Приятнострашно“ на Театър 199. Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за водеща мъжка роля“ в „Скъперникът“, Малък градски театър „Зад канала“ през 2014 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Проф. Асен Цонев 📸 @bekiarin

A post shared by Vlado Penev / Владо Пенев (@vladopenev) on

Пенев се занимава и с озвучаване на реклами, филми и сериали. Първият филм, за който дава гласа си, е румънски, след което идва ред на „Туин Пийкс“, „Дневниците на червените обувки“, „Шотландски боец“, „Досиетата Х“, „Монк“, „Двама мъже и половина“ (от втори до осми сезон), „От местопрестъплението: Ню Йорк“ и „Отчаяни съпруги“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Фото @kermekchiev

A post shared by Vlado Penev (@vladopenev) on

На 20 декември 2013 г. му е връчена наградата „Дубларт“ за цялостен принос, а същата година става министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.

През последното десетилетие се снима в успешни телевизионни продукции като „Под прикритие“, „Недадените“, „Четвърта власт“ и „Откраднат живот“. В театъра режисира постановки като „Дакота“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, “Class” в Театър 199 и премиерното заглавие „Бащата“ в Народния театър, с което днес той ще отпразнува юбилея си.

През септември 2018 г. Владимир Пенев беше отличен с награда „Почетен гражданин на София“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️ 📸 @iyalumova

A post shared by Vlado Penev / Владо Пенев (@vladopenev) on

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти