Великденската трапеза - приятна, но понякога опасна (особено за децата)

След обилните великденски трапези идват тежки дни за спешните медици. Дежурните кабинети се изпълват с хора, прекалили с хапването на вкуснотии. Особено потърпевши са децата. Отчитат се повишен брой на случаите на алергия, повръщане, разстройство, болки в корема.

Ключът към спокойствието, както винаги, е умереността в храненето. Което трудно се удава, особено когато вкъщи има деца. А те са най-застрашени.

►Коклюшът се завръща, какво да правим

Комбинацията шоколад, яйца, месо и козунак е трудна за обработване от нежната храносмилателна система на най-малките. Яйцата са тежка храна, в големи количества затрудняват черния дроб и жлъчката. Последствията са тежест в стомаха, гадене, повръщане. Като прибавим и боята, с която се боядисват яйцата, към която някои са алергични, положението може да стане опасно. Нека децата спазят ритуала с чукането с боядисани яйца. Не е необходимо да ядат яйцата, или поне да се ограничат до едно. Ръчичките редовно трябва да бъдат измивани, защото боята от тях попада лесно в устата.

великден деца
Снимка: iStock

Агнешкото месо е добра храна, стига да не е много тлъсто. А то, както се знае, се приготвя и с доста масло. Поносимостта към това месо е индивидуална, някои получават стомашни проблеми след консумацията му, особено малките деца. Мазните меса се консумират умерено, и винаги със салата! Опасност крие и произходът на месото, ако е внесено от други страни и не се знае колко пъти е замразявано - качеството му рязко спада, а здравето е застрашено. По-добре купето месо от сигурен източник, дори на малко по-висока цена.

Евтините козунаци са истинска химическа бомба. Какво ли има в козунак за 2 лв? Всичко друго, но не и натурални продукти. Сухо мляко, яйчен прах, евтина мазнина /маргарин/, изкуствен подсладител, консерванти, оцветители и други Е-та за по-голяма трайност, цвят и добър търговски вид. Единствените истински продукти са водата и брашното.

великден деца
Снимка: iStock

Най-негативно влияние върху здравето имат изкуствените подсладители, те са евтини, 30 пъти по-сладки от захарта и затова масово се използват. Защо са опасни? При консумацията на този изкуствен продукт с устата си човек усеща сладост, чрез рецепторите мозъкът е информиран, че в организмът постъпва нещо сладко и той „нарежда“ на панкреаса да секретира инсулин. Отделеният инсулин обаче не разпознава този синтетичен продукт /за разлика от естествените захар, глюкоза, фруктоза/ и неговото ниво остава високо.

Висок инсулин означава още по-голям апетит за сладко, небалансирана кръвна захар и вълчи апетит. Хапваме все повече, а транспортната функция на инсулина насочва въглехидратите и дори белтъците към черния дроб и периферните клетки за образуване на мазнини. Ето откъде идва изразът „гладен и дебел“. Не си го причинявайте, нито на децата, не купувайте евтини козунаци с изкуствен подсладител. По-добре намалете количеството за сметка на качеството.

Прочетете още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти