Кърлежите нападат най-много децата

Времето се затопли, кърлежите изпълзяха от леговищата си и станаха истинска напаст, особено за децата. Поради ниският си ръст и вроденото любопитство да се навират навсякъде те стават лесна плячка на тези паразити от храстите, тревите, както и от животните. Не всяко ухапване обаче означава, че детето ще се разболее от някоя болест. Заразени са около 25-30% от кърлежите.

За да предадат заразата те трябва да са престояли в тялото поне 48 часа, затова бързото отстраняване е изключително важно. Кърлежите могат да бъдат изследвани в лаборатория след изваждането им, но това не дава окончателна диагноза. Изследването може да е неточно при неправилно съхранен кърлеж, а положителният резултат не означава, че човекът непременно е заразен. Точната диагноза се поставя при изследване за антитела за лаймска болест, но не веднага, а след 21-30 дни от ухапването.

деца кърлежи
Снимка: iStock

Най-важното е кърлежът да се отстрани правилно. Не го мажете с нищо, при задушаване той повръща и така заразата се прехвърля в човека по-лесно. Не го въртете, с пинсета се захваща близо до кожата и се издърпва. Притежателите на кучета знаят добре как става това, ако не може да се справите потърсете медицинска помощ.

деца кърлежи
Снимка: iStock

Как да се предпазим от ухапване?

  • Не позволявайте на децата да се търкалят по тревата, особено по места, където се знае, че има кърлежи.
  • При разходка в тревисти и гористи местности облечете децата подходящо: дълги ръкави и крачоли, завързани накрая или вмъкнати в чорапите, за да не влизат паразитите под дрехите; бели чорапи и светли дрехи , за да се забелязват лесно кърлежите.
  • След разходка в тревиста местност дрехите се изпират, а детето щателно се преглежда, включително скалпа и всички гънки.
  • Домашното куче трябва да се почиства редовно от паразити, но винаги с ръкавици.
  • За по-голяма сигурност могат да се използват продаваните в аптеките репеленти – препарати, с които се намазва кожата на детето и се отблъскват паразитите.
  • Най- често кърлежите пренасят лаймска болест, доста по-рядко марсилска треска, ку-треска и кримска конго-хеморагична треска.

деца кърлежи
Снимка: iStock

Лаймската болест се проявява от 3 до 30 дни след ухапване от кърлеж, но в някои случаи след месеци и години. През първият стадий се наблюдават кожни промени. На мястото на ухапване се появява зачервяване тип “биволско око”- постоянна нарастващо, по-светло в средата. Болният усеща парене, сърбеж, болка, има грипиподобни оплаквания. Вторият стадий настъпва след около два месеца и засяга различни органи и системи. Увреждане на нервната система се наблюдава в 40% от случаите –менингити ,неврити.

Най-често децата страдат от периферна пареза на лицевия нерв – при усмихване устата се изкривява, едното око трудно се затваря. Наблюдават се също сърдечни увреждания, хепатити, очни заболявания, но те са по-редки. Третият стадий настъпва в около 10% от заболелите след три месеца до две и повече години с усложнения в засегнатите органи. Често се развива артрит на големите стави. Лечението е с антибиотици. Заболяването не се предава от човек на човек.

Още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти