Коклюшът се завръща, какво да правим

През последните години ни омръзнаха ковид, мораксели, стрептококи и всякакви други коки, та за разнообразие на сцената се появи друг играч - коклюшът. Това е бактериална инфекция, която беше позабравена заради ваксините, но поради „модни“ течения процентът на ваксинираните доста спадна и коклюшът се завърна в доста държави. За да има масов имунитет без епидемии, трябва да са ваксинирани 95% от подлежащите.

Коклюшът е силно заразна болест, която се предава по въздушно-капков път от заразено дете, най-вече при кашляне. Боледуват предимно деца, но не са пощадени и възрастните. Затова в много страни се прави реимунизация и на възрастни на всеки 10 години. У нас последната реимунизация е на 12 годишна възраст.

Първите симптоми се проявяват 7-10 дни след заразяването, понякога и до 21-вия ден. Първият етап е неразличим от останалите „настинки“ - хрема, лека кашлица, ниска температура.

През втория етап, към края на втората седмица от боледуването, кашлицата се изостря и придобива характерен вид /магарешка кашлица/ - предимно вечер. После през цялото денонощие има многобройни, краткотрайни изкашляния едно след друго, последвани от характерен стържещ звук при вдишване - реприз. Често пристъпът завършва с повръщане. Този неприятен период е продължителен - месец, може и повече.

През третият етап кашлицата бавно отшумява, което може да отнеме и три месеца. Затова някои наричат коклюша освен магарешка и стодневна кашлица. Най-тежко протича при малките бебета, които не са имунизирани, както и при по-големите с отложени имунизации. Ваксината не означава, че детето няма да се разболее, но ако това се случи, обикновено няма усложнения и болестта минава леко с лечение в домашни условия.

кашлица дете
Снимка: iStock

Диагнозата понякога се поставя трудно, ваксинираните боледуват „меко“ и атипично, без типичните пристъпи /или поне са по-леки/ и болестта може да се пропусне. Ако лекарят се усъмни или детето е имало контакт с болен от коклюш, се правят изследвания. Серологичните изследвания невинаги са надеждни, антителата са положителни и след ваксина, особено скорошна. Изследването е показателно при много високи стойности на антитела. Най-сигурно е изследването на гърлен секрет за доказване на причинителя, но не се прави във всяка лаборатория. Лечението е с антибиотик и симптоматични средства според състоянието на болното. Колкото по-рано се започне лечението с антибиотик, толкова то е по-ефективно.

Какви усложнения могат да настъпят? Най-уязвими са бебетата, които не са ваксинирани и новородените с неваксинирани майки. Затова препоръката е бременните да си направят ваксина през последния триместър на бременността, за да защитят новороденото. При тежко боледуване може да настъпят пневмония, енцефалопатия /заболяване на мозъка/, трудно дишане при най-малките. При по-големите деца и възрастни от напъването могат да настъпят краткотрайно спиране на дишането, хернии, ректален пролапс /изпадане на черво/ и дори счупване на ребро.

кашлица дете
Снимка: iStock

Как да се предпазим? Най-сигурният начин е ваксинацията. Поставят се 3 дози всеки месец (от втория до четвъртия месец) и три реимунизации - около година и половина или една година след третата имунизация - /пентаксим/, на 6 г. /тетраксим/ и на 12 г. /ДТК/.

Ако вкъщи имате малко бебе, следете ваксините на по-големите братя и сестри, за да не заразят малкото. Избягвайте затворените пространства, бебетата се разхождат навън, а не по магазините и на гости, където има други деца.

Още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти