Опасни ли са увеличените лимфни възли при децата

дете лимфни възли
Снимка: Istock

Господ е измислил родителските тревоги, за да оцеляват децата. Е, при някои се е престарал -  има родители, които за увеличен лимфен възел водят детето в Спешното и то посред нощ. Примерът е случаен, но точно уголемените лимфни възли често тревожат родителите.

Лимфните възли са разположени по цялото тяло и имат огромна роля за здравето. Те представляват бариера за различни болестотворни микроорганизми, попаднали в съответната територия на лимфната система и инфекцията се локализира. Така, в старанието си да спре разпространението на инфекцията, лимфният възел се уголемява и става видим. Ако нямаше лимфни възли, от една хрема щяхме да направим сепсис.

Освен защитната си функция, лимфните възли имат и хемопоетична роля-произвеждат лимфоцити. Тоест, и при някои други заболявания те се увеличават. За щастие, сериозните болести на лимфните възли при децата са много редки.

дете лимфни възли
Снимка: Istock

В огромният брой от случаите, увеличението на лимфните възли е доброкачествено, те реагират на възпаление около тях, и след като възпалението затихне, те също постепенно намаляват големината си. Така при ангина, хрема, отит, проблеми със зъбите, фарингит и т.н се увеличават лимфните възли по шията, под челюстта и на врата. Те са леко болезнени при пипане /от възпалението/, с меко -еластична консистенция, не са сраснали с околната тъкан /подвижни са/, кожата над тях не е променена. Това се случва при много вируси, от които децата страдат - грип, парагрип, риновируси,аденовируси, респираторен синцитиален вирус и др. В други случаи лимфните възли се увеличават по цялото тяло, например при инфекциозна мононуклеоза, коксаки, цитомегаловирус, варицела, ентеровируси, еховируси и др.

Възпалението на лимфните възли, предизвикано от бактерии /основно стафилококи и стрептококи/ е по-драматично. Възелът по-силно отича, кожата над него е напрегната и зачервена, може да се стигне и до абсцес, ако не се вземат мерки.

Притеснение будят лимфните възли с големина над 2 см. с твърда консистенция, нечувствителни, сраснали с околните тъкани и кожата.

дете лимфни възли
Снимка: Istock

Опитният лекар се ориентира в обстановката и взема необходимите мерки. Не всеки увеличен лимфен изисква изследвания. При определени ситуации се прави кръвна картина, като показателни са не само данните за възпаление, но и останалата кръвна картина, включително диференциалното броене. Понякога се налага и ехография, серологични и хаматологични тестове, скенер, и др. При съмнение за злокачествен процес, решаваща е биопсията на възела.

Увеличените лимфни възли се лекуват като се лекува възпалителния процес, който е предизвикал тяхното уголемяване. Антибиотици се налагат само при доказана бактериална инфекция /с кръвна картина и характерната клинична изява/. Тъй като при децата повечето инфекции са вирусни, организмът сам се справя с възпалението, понякога с малко помощ. В повечето случаи увеличените лимфни възли не са опасни, децата в ранна възраст боледуват често и уголемените лимфни възли е нормална защитна реакция на организма. При всички положения дете с увеличени лимфни възли трябва да бъде прегледано от лекар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти